| 

Postal sem podjetnik

Poročna fotografija = umetnost + posel

Poročna fotografija = umetnost + posel

03.05.2008 ob 17:10

Fotografija je veja umetnosti, s katero lahko fotograf s pomočjo fotoaparata ujame in ovekoveči trenutek – zamrzne trenutek realnosti za vse večne čase. Pojem “fotografija” je nastal iz grških besed “photos” ali svetloba in “graphis” oziroma pisalo, in torej pomeni risanje s svetlobo. O samem nastanku fotografije pa kroži veliko zgodb. Najbolj zanimiva je tista, s katero je bil napovedan nastanek fotografije, kot jo poznamo še dandanes. In sicer jo je leta 1741 objavil človek z imenom de la Roche v svojem delu Giphantie. Že takrat si je namreč zamislil material, ki bi zajemal barve narave na trdo ploščo, pokrito z neznano snovjo, ki bi jo morali razvijati le v temi, da bi postala vidna tudi podnevi.

Z razvojem fotografije in različnih fotografskih tehnik so se razvile posamezne zvrsti fotografije, recimo umetniška fotografija, reporterska in športna fotografija, arhitekturna, krajinska, znanstvena, medicinska in druga fotografija. Vse tehnike in načini fotografiranja pa so umetnost, katero je užitek opazovati, gledati, se z njo povezovati, zlivati v njeno vsebino, se z njeno pomočjo spominjati in podoživljati dogodkov, se pretvarjati, spustiti svojo domišljijo z vajeti vsakdana. Sodoben svet pa zapoveduje da, kar je nekomu v užitek, je drugemu v dobiček. Dobra fotografija je zato nedvomno lahko tudi dober posel. Sprva se lahko začne kot hobi, kmalu po prvih dobrih odmevih, kritikah in denarnih ponudbah, pa postane vsakdanji kruh, so besede prenekaterih fotografov, ki so danes uveljavljeni na različnih zvrsteh fotografije.


Med profitne zvrsti fotografije lahko uvrstimo tudi poročno fotografijo. Vedno bolj zaželena in nepogrešljiva tema na predpripravah za poročno slavje. O umetnosti in poslu poročne fotografiji smo se pogovarjali z vrhunskim poročnim fotografom Klemenom Lajevcem.

Za začetek klasično vprašanje: kakšni so bili vaši začetki?

Začel sem s fotografiranjem ekstremnih športov. Padalstvo, alpinizem, potapljanje. Med poletom s toplozračnim balonom do višine 9000m sem visel pod balonom in fotografiral padalca, ki sta skočila. Zunanja temperatura je bila -53°C... S poročno fotografijo sem začel na prošnjo prijatelja, ki je iskal fotografa. In se poročni fotografiji kmalu povsem posvetil. Skupaj z ženo sva v več kot petnajstih letih razvila prepoznaven slog fotografiranja in ekskluzivnega oblikovanja poročnih albumov.

Ali lahko primerjate poročno fotografijo z drugimi zvrstmi fotografije?

Vedno bolj spoznavam, da je prav poročna fotografija najzahtevnejša. Svetlobni pogoji se izredno hitro spreminjajo, ničesar ne smeš zamuditi, večina ključnih momentov se na poroki zgodi prvič in samo enkrat, dogodki so neponovljivi. Fotografija mora zajeti vzdušje, razpoloženje poročnega dne. Narava se ne pritoži, ljudje pa si želijo biti na fotografijah všeč. Poznam veliko odličnih fotografov, ki si prav zaradi zahtevnosti in odgovornosti ne upajo fotografirati porok.

Višek sezone?

Največ porok je od maja do konca septembra, ko fotografiram praktično vsako soboto. Zima in zgodnja pomlad pa je čas priprav na novo sezono, urejanje spletne strani, obiskovanje sejmov... Ker sem prepričan, da se mora fotograf na poročni dan popolnoma posvetiti mladoporočencema, isti dan fotografiram le eno poroko.

Kvaliteta in cena?

Fotografov je v Sloveniji precej vendar se stili fotografiranja in oblikovanja poročnih albumov ter kvaliteta zelo razlikujejo. Vedno več parov si želi vrhunske poročne fotografije, vedo kaj si želijo in znajo to tudi ceniti. Čeprav s ceno poročne fotografije za tujino še zelo zaostajamo.

 
Je pomembno s kakšno opremo dela fotograf?

Vedno bolj, posebej v digitalni dobi, ko je razvoj izredno hiter. Treba mu je slediti, čeprav so s tem povezana velika vlaganja v opremo in znanje. Se pa držim načela da sem profesionalec, kar pomeni: zaslužiti več kot vložiš. Tudi programi za obdelavo fotografij se nenehno izboljšujejo in hkrati postajajo vse kompleksnejši, kar spet zahteva veliko časa in znanja. Zaenkrat se z Nikonom D2X še odlično razumeva, čeprav novi D3 obeta...

Kako je z oglaševanjem?

Spletna stran je danes nujna (http://www.klemenlajevec.si). Poročni sejmi tudi v Sloveniji počasi dobivajo veljavo, čeprav se še ne morejo kosati s tistimi v tujini, npr. v Londonu. Oglašujemo tudi v publikacijah, ki so zanimive za ciljno skupino, čeprav je cena teh oglasov za slovenski trg nesorazmerno visoka.

Kako izbrati dobrega poročnega fotografa?

Dober poročni fotograf je nevsiljiv, neopazen, zna komunicirati in motivirati svate... Da ne govorimo o tehnični brezhibnosti ki naj bi bila sama po sebi umevna pa v našem prostoru temu žal ni vedno tako Zna pravilno uporabiti svetlobo, narediti kompozicijo zanimivo, ujeti ljudi spontane... Poročni fotograf mora biti nekoliko tudi psiholog in motivator, tudi zato je poročna fotografija izredno zahtevna. Z drobnimi detajli, ujetimi trenutki lahko na fotografiji izraziš notranje razpoloženje mladoporočencev. To pa nedvomno je umetnost! Pri izbiri poročnega fotografa si je treba ogledati ponudbo več fotografov in se odločiti za stil fotografiranja in oblikovanja ki vam je všeč. Ko pa se odločite, ne oklevajte predolgo. Najboljši s(m)o hitro zasedeni.Klemenu Lajevcu se zahvaljujemo za pogovor in mu želimo še obilo vrhunske fotografije!

Foto vir: arhiv Klemen Lajevec
Pripravila: Dejan V. Urška Č.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Ponedeljek
od 16 do 31 °C

Torek
od 13 do 24 °C

Sreda
od 12 do 27 °C

Četrtek
od 14 do 30 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat