| 

Uporabne informacije

Urnik uspešnih ljudi

Urnik uspešnih ljudi

Stres je največji sovražnik karieristov. Kakšne so njegove posledice, se največkrat niti ne zavedamo. Med drugim mu lahko pripišemo tudi slabo telesno počutje, psihične težave in pomanjkanje motivacije ter koncentracije.

Velikokrat je stres tudi začetek resnejših zdravstvenih težav. Že če se odločite za kakovostno prehranjevanje in sproščene telesne dejavnosti, ste na dobri poti, da se mu izognete ali ga vsaj omilite. Uspešna kariera je lahko kratkoročna, če karieristi v življenje ne umestijo vseh dejavnikov, ki vodijo v fizično, duševno, čustveno in duhovno dobro kondicijo. Kako naj poteka naš dan, da bomo uspešni na dolgi rok? Vzdrževati telo zdravo in v kondiciji ali trenirati možgančke, se veliko smejati, meditirati? Čemu od naštetega naj se uspešni ljudje, ki gradijo kariero, najbolj posvečajo?

Treba je vzdrževati psihofizično dejavnost
Na uspešnost v poslu vpliva veliko dejavnikov, zato je treba poskrbeti za telo in duha, da bomo kos vsem naporom ter zahtevam, ki nas spremljajo na poti do kariernega uspeha. Človek je kompleksno bitje, zato potrebuje tako fizično kot duševno zdravje, če želi izkoristiti vse svoje talente in znanja, ki bodo koristili njemu ter njegovi okolici – družini, podjetju ali drugim oblikam organizacij,« je povedal dr. France Arhar, predsednik uprave Bank Austria Creditanstalt. Če smo premalo telesno dejavni, smo bolj razdražljivi in zato manj nasmejani, kar vodi v manjšo potrpežljivost, slabo voljo in izgubo vztrajnosti. Izguba vztrajnosti lahko vodi v nedoseganje pomembnih ciljev, ki povzročijo pomanjkanje časa in izgubo samozavesti. Pomanjkanje časa vpliva na slabo prehrano, manj počitka, še manj telesne dejavnosti in preživljanja prostega časa z družino ali prijatelji, saj se osredotočamo zgolj na doseganje cilja, ki ga še vedno nismo dosegli. Kmalu pridemo do točke, ko v življenju ne počnemo ničesar drugega, le trudimo se za dosego ciljev, ki bi jih morali že zdavnaj doseči. Znajdemo se v začaranem krogu. »Pravilno prehranjevanje, gibanje in počitek tvorijo celoto, ki skrbi za naše dobro počutje in je neizbežna osnova, temelj, na katerem lahko uresničujemo tudi najvišje postavljene cilje,« je povedal Dušan Blaško, samostojni svetovalec Herbalife za prehrano in gibanje.

Kakovosten zajtrk je pomemben uvod v nov dan
Prebudimo se dovolj zgodaj in se na dan pripravimo. Vzemimo si čas za zajtrk in uživajmo ob njem. Pripomogel bo k temu, da se bomo lahko sproščeno spoprijeli z vsakovrstnimi nalogami, ki nas čakajo med napornim dnevnim dogajanjem. David Kastelic, član uprave Zavarovalnice Maribor, pravi: »Zajtrk, ki je najpomembnejši obrok v dnevu, mi da energijo za sestanke in pričakovane obveznosti.«

Kosilo je lahko poseben dogodek, večerja pa naj ne bo prebogata
Kosilo – tako v družinskem kot delovnem okolju – nam lahko da pravi užitek. Hrana naj bo izbrana, predvsem pa naj nam ponuja pisan izbor jedi. S tem bomo poskrbeli, da telesu ponudimo večino sestavin, ki jih dnevno potrebuje za svoje normalno delovanje. Čas kosila je tudi odlična priložnost za prijetno druženje, predvsem pa ta čas izkoristimo za premor in priložnost, da se pripravimo na nove napore, ki nas še čakajo. Večerja naj bo okusna, a ne prebogata, predvsem pa ne presladka, saj nas bo pospremila k počitku. »Predvsem se zavedajmo, da je pravilno prehranjevanje osnova našega delovanja,« je še povedal Dušan Blaško.

Jejmo vse!
»Prehranski izdelki so vse bolj industrijski, zato sta pestrost in raznolikost naše prehrane zelo pomembni. Prazna vreča ne stoji pokonci, zato si je treba vzeti čas tudi za prehrano, ki je v napornem delavniku zelo pomembna, saj kroji in uravnava naš bioritem,« pravi mag. Andrej Kocič, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav. Predvsem je treba poskrbeti, da našemu telesu ponudimo dovolj hranil, ki jih resnično potrebuje. Mednje zagotovo spadajo vitamini, minerali, beljakovine, vlaknine in šele na koncu kalorije. Le-te vnašajmo glede na naše potrebe in porabo. Dušan Blaško svetuje, naj jemo vse, le malce pozornosti včasih posvetimo tudi izvoru prehranskih izdelkov. Sodobni prehranski izdelki, ki jih nabavljamo v trgovskih podjetjih, zagotovo ne izpolnjujejo vseh meril zdravega prehranjevanja, zato je izvoru izdelkov, ki jih zaužijemo, treba posvetiti več pozornosti kot pred desetletjem ali dvema.

Osnovna fizična dejavnost omogoča psihično stabilnost
Fizična kondicija nam poleg dobrega počutja zagotavlja tudi psihično stabilnost. »Vsaj trikrat na teden po uro je recept, ki ga ne smemo prezreti, če želimo, da bo naše telo lahko opravljalo vse napore. Pomembno je predvsem, da poskrbimo za zdravje srca in ožilja,« meni Dušan Blaško. Ljudem se to zdi včasih odveč, a z leti se še kako izkaže za pomemben dejavnik naše sreče. »Poskrbeti je treba predvsem za aerobno kondicijo,« dodaja Dušan Blaško, samostojni svetovalec Herbalife za prehrano in gibanje. Aerobna kondicija je tista, ki skrbi za naše splošno počutje in zmožnost opravljanja nalog ter doseganja ciljev. Izbor rekreativnih dejavnosti je tako širok, da lahko vsakdo najde nekaj zase. Pomembno je le, da nam ponuja tako telesno kot tudi duševno sprostitev. David Kastelic, član uprave Zavarovalnice Maribor, pravi: »Zvečer najdem čas za šport, ki mi napolni baterije, pa tudi za kulturno in družbeno življenje, kjer srečam sodelavce, poslovne partnerje ter druge iz poslovnega življenja. Tako šport kot družbeno življenje v poslovnem svetu veliko pomenita – v obeh primerih gre za neformalne pogovore, ki se v večini primerov končajo s sestanki v naslednjih dnevih,« pravi David Kastelic, član uprave Zavarovalnice Maribor. Počnite to, kar vas veseli, poskusite nove izzive in bodite raznoliki. Danes nas kar bombardirajo z različnimi ponudbami trendovskih dejavnosti. Ni se jim treba izogibati, a dobro se je zavedati, da je sproščeno gibanje v naravi najboljše za telesno in duševno sprostitev. Mag. Andrej Kocič, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav, d. d., pravi, da se je z odraščanjem navdušil za tek na dolge proge. »Ta šport mi koristi v fizičnem in psihičnem smislu, ker mi pomaga, da se lažje posvečam svojim delovnim nalogam.«

Pred spanjem se sprostite in si privoščite kakovosten počitek
Počitek je mogoče zadnja stvar, na katero pomislimo, a ni zato nič manj pomemben. »Privoščite si počitek, in to ne kakršen koli, ampak kakovosten počitek,« svetuje Dušan Blaško. Poskusite z zdravim načinom prehranjevanja, gibanjem po meri in načrtovanjem poslovnih obveznosti, ki ste jim kos. Pred spanjem se sprostite. Oblik je veliko, zato lahko vsakdo najde nekaj, primerno sebi. Že misel, da se boste zjutraj zbudili spočiti in boste našli rešitev, vam bo omogočila miren spanec.
Urnik uspešnih poslovnežev se začne zgodaj zjutraj in konča pozno zvečer
Zaradi obveznosti, ki jih prinaša življenje uspešnega poslovneža, se delovni dan začne zgodaj zjutraj in konča pozno zvečer. »Moj delavnik je zelo dolg, saj že na poti v službo opravim prve pomembne pogovore, domov pa se največkrat odpravim v poznih večernih urah,« pravi mag. Kocič, ki je poleg funkcije predsednika uprave Zavarovalnice Triglav, d. d., predsednik večine nadzornih svetov hčerinskih podjetij Zavarovalnice Triglav v Črni gori, BiH, Srbiji, Makedoniji, na Hrvaškem, Češkem in Slovaškem. Tudi delovni dan Davida Kastelica, člana uprave Zavarovalnice Maribor, je naporen. »Po zajtrku in pregledu novic v dnevnem časopisju se začnejo sestanki, kolegiji in razgovori, največkrat pa se dan zaključi pozno popoldne ali celo zvečer.« Podobno velja za dr. Franca Arharja, ki pravi: »Moj delovnik traja od zgodnjega jutra do poznega večera. Včasih tudi dlje, odvisno od realizacije zastavljenih nalog, predvsem pa njihovih rezultatov,« in dodaja: »delujem po načelu Carpe diem – izrabi dan –, kar pomeni, da na čim bolj organiziran način porazdelim delo in skrb, povezano s sodelavci in tudi s pogodbenimi partnerji ter z družino oziroma svojimi najbližjimi.«

Družina še vedno ostaja na prvem mestu
Družina je pomemben dejavnik vsakega karierista oziroma uspešnega poslovneža. V njej uspešni poslovneži črpajo motivacijo in vzdržujejo t. i. čustveno kondicijo. »Družina še vedno ostaja na prvem mestu. Kljub zaposlenosti in vsem obveznostim je najpomembneje, da me družina pri delu podpira ter spodbuja. Trudim se, da prosti čas, ki ga imam, kakovostno izkoristim za druženje z ženo in hčerjo. Čeprav je prostega časa malo, pa je kakovost izkoristka, takrat ko smo skupaj, toliko večja in tudi zadovoljstvo je zato večje,« je povedal David Kastelic, član uprave Zavarovalnice Maribor. Tudi po prepričanju dr. Arharja, predsednika uprave UniCredit Bank, ostaja prav družina osnovna celica, ki običajno daje zadnje zatočišče. Mag. Andrej Kocič, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav, pa pravi, da je časa za zasebno življenje pri funkciji, ki jo opravlja, sicer manj, a se najde. Kljub vsemu pa se ne pritožuje, saj mu tak delovni ritem ustreza, in dodaja, do si vsekakor želi v svoj delovni ritem vplesti več zabave. Pa ne zabave v pravem pomenu besede, ampak zabave kot užitka pri delu. »Le če v delu in delovnih nalogah uživamo ter se med tem tudi zabavamo, smo lahko uspešni in bomo dosegali zastavljene cilje,« je prepričan Kocič.

Povedali so:

David Kastelic, član uprave Zavarovalnice Maribor, d. d.

Kljub zaposlenosti in vsem obveznostim je najpomembneje, da me družina pri delu podpira ter spodbuja. Trudim se, da prosti čas, ki ga imam, kakovostno izkoristim za druženje z ženo in hčerjo. Čeprav je prostega časa malo, pa je kakovost izkoristka, takrat ko smo skupaj, toliko večja in tudi zadovoljstvo je zato večje.

dr. France Arhar, predsednik uprave UniCredit Bank, d. d.

Moj delovnik traja od zgodnjega jutra do poznega večera. Včasih tudi dlje, odvisno od realizacije zastavljenih nalog, predvsem pa njihovih rezultatov. Delujem po načelu Carpe diem – izrabi dan –, kar pomeni, da na čim bolj organiziran način porazdelim delo in skrb, povezano s sodelavci in tudi s pogodbenimi partnerji ter z družino oziroma svojimi najbližjimi.

mag. Andrej Kocič, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav, d. d.

Moj delavnik je zelo dolg, saj že na poti v službo opravim prve pomembne pogovore, domov pa se največkrat odpravim v poznih večernih urah. Časa za zasebno življenje je pri funkciji, ki jo opravljam, sicer manj, a se najde. Kljub vsemu pa se ne pritožujem, saj mi tak delovni ritem ustreza.

Natalija Kunstek

sorodni članki