| 

Posel in moda

Pametni telefoni ali mobilna pisarna

Pametni telefoni ali mobilna pisarna

28.05.2008 ob 12:57

Tudi pri nas se vedno pogosteje uporabljata izraza pametni telefon in mobilna pisarna. Gre seveda v osnovi za napravo, ki deluje kot mobilni telefon in je opremljena z opreacijskim sistemom.
Večina pametnih telefonov uporablja operacijski sistem Symbian, produkt britanskega podjetja z istim imenom, katerega ustanoviteljji so Nokia, Ericsson, Panasonic, Psion, Samsung in Siemens. Danes ima večino v lasti Nokia, s tem pa je večina Symbianovih telefonov njenih, med drugim NSeries in ESeries. Symbian je na voljo z dvema uporabniškima vmesnikoma, in sicer Nokiin S60 in Sony Ericssonov UIQ. Razlika med njima je, da se S60 upravlja s tipkovnico, UIQ pa poleg tipkovnice ponuja tudi na dotik občutljiv zaslon. Poleg naštetih, ta operacijski sistem uporabljajo tudi drugi proizvajalci, med drugim Samsung, LG in Motorola.Nokia E90 Communicator, 558,99 € Samsung SGH i600 BlackJack, 358,98 €

Kljub trudu pa ostaja manjši ponudnik Microsoft, s sicer zmogljivim operacijskim sistemom Windows Mobile, zahteva pa tudi zmogljiv procesor v naparvi, kar pa pomeni tudi večje in dražje telefone. Tudi Microsoftov sistem je na voljo v dveh različicah, ki ju lahko upravljamo prek tipkovnice ali na dotik občutljivega zaslona. Največji proizvajalec, ki uporablja Windows Mobile je tajvanski HTC (prej Qtek), skupna njihovim telefonom pa je tudi visoka cena. Telefon z novo generacijo Windows Mobile 6 je tudi Motorola Q9h, Windows Mobile 5 pa uporablja še nekaj HTC-jevih modelov, Samsung Blackjack, ter nekaj modelov iz HP-ja in Fujitsu Siemensa.

HTC Touch, 419 €

Posebni pa so pametni telefoni kanadskega proizvajalca RIM (Research In Motion), ki so v osnovi namenjeni delu z elektronsko pošto, a so se razvili v pravo mobilno pisarno. To so seveda naprave Blackberry, njihov sistem deluje le na lastnih napravah, zato je na voljo tudi manj programske opreme.


BlackBerry 8300 Curve, 298,99 € Motorola Q9h, 368,94 €

Svoj pametni telefon ima tudi Apple, operacijski sistem pa je enak kot v novem iPod Touchu, iPhone pa so začeli prodajati tudi pri  Tušmobilu.

Tina P.
Vir: Vikend magazin, arhiv ponudnikov


sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat