| 

Poslovne priložnosti

Brezplačno na spletu

Brezplačno na spletu

26.02.2008 ob 21:50

Internet ponuja nešteto možnosti. Ponuja informacije, novice, zabavo, komunikacijo – vse zastonj! Seznam brezplačnih vsebin pa se tu ne konča, saj je na spletu mogoče najti, poleg že znanih iskalnikov, e-pošte, itd. še kopico uporabnih orodij. Tako si vaš računalnik lahko opremite popolnoma zastonj. Predstavljamo nekaj najboljših stvari, ki jih brezplačno ponuja svetovni splet:


Operacijski sistem

Ubuntu (www.ubuntu.com)
Najprej seveda potrebujete operacijski sistem. Za microsoftovo Visto boste odšteli do 210 €, za Applovega Leoparda okrog 130 €, Ubuntu na Linuxovi osnovi pa je popolnoma brezplačen. Vsebuje tudi urejevalnik besedil, razpredelnice, prezentacije, internetni brkljalnik, e-pošto, predvajalnik in celo foto urejevalnik

Urejevalnik besedil


OpenOffice.org (www.openoffice.org)
Alternativa Microsoftovi aplikaciji Office (180-300€) je OpenOffice, ki je na voljo tako za Windowse, Mace ali Linux, ima pa po mojem mnenju zelo uporabno funkcijo direktnega izvoza dokumenta v pdf format.

Rešitev za izbrisane datoteke


Pandora Recovery (www.pandorarecovery.com)
Tudi izbrisane datoteke niso za vedno izgubljene. S programom Pandora Recovery jih lahko prikličete tudi do 11 let kasneje.

Zaščita pred virusi

AVG Anti-Virus Free (www.free.grisoft.com)
Popolna verzija popularnega Grisoftovega antivirusnega programa je na voljo za nekaj manj kot 100 €, zastonjska različica pa povsem zadošča, če ne zahtevate požarnega zidu, blokade spama in tehnične podpore.

Spybot (www.safer-networking.org)
Čedalje več uporabnikov interneta se srečuje s težavami, ki jih povzročajo razni nezaželeni programi (t. i. spyware), ki zbirajo podatke o vašem deskanju po internetu in jih posredujejo raznim združbam. Te vam nato pošiljajo reklame v vaš poštni nabiralnik oziroma vam jih prikazujejo v vašem internetnem brskalniku. Če ste svoj antivirusni program kupili, potem ima verjetno že vključena orodja za odkrivanje in odstranjevanje spywarea. Če pa ste se odločili za zgornjo verzijo AVG antivirusa, pa si lahko naložite brezplačen program Spybot, ki deluje v vseh verzijah Oken

Ad-aware (www.lavasoft.si)
Še en brezplačen odstranjevalec spywarea je Ad-aware, ki je zelo sposoben in nezahteven program. Z gornje spletne strani prenesemo brezplačno različico Ad-aware se personal.

Hranjenje video posnetkov in fotografij

divShare (www.divshare.com)
Za razliko od YouTube in Flickr, lahko na divShare strani brezplačno naložite neomejeno količino datotek na en osebni račun, jih tam hranite v nedogled in dostopate do njih, brez ponovnega nalaganja na vaš trdi disk.

Gostovanje spletnih strani

T35 Hosting (www.t35.com)
Na npr. Yahoo!Geocities lahko svojo spletno stran postavite zatonj, vendar pa ste omejeni s prostorom na disku. Pri T35 Hostingu pa lahko porabite toliko prostora, kot želite – vendar velja pravilo: več prostora, več oglasov!

Spletni dnevnik - blog

WordPress (wordpress.org)
Ena od prvih strani, ki so ponudile brezplačno gostovanje spletnih dnevnikov oz. blogov je Wordpress. Ponuja registracijo uporabnikov, zaščito pred spami in širok izbor designov.

Telefoniranje

Skype (www.skype.com)
Z več kot 200 milijoni uporabnikov je Skype najbolj popularna VoIP storitev. Klici med uporabniki Skypea so, kjerkoli v svetu, brezplačni.

Gizmo Project (www.gizmoproject.com)
Največji konkurent Skypeu, Gizmo Project, ima nekaj dodatnih lastnosti, kot je glasovna pošta in brezplačni klici na stacionarno ali mobilno številko Gizmo uporabnikov.

The Pudding (www.thepudding.com)
Medtem ko Skype živi na račun dodatnih storitev, kot so klici v mobilna omrežja, nova VoIP storitev po imenu Pudding, postreže z oglasi, ki se nanašajo na vsebino pogovora.

Vizitke

VistaPrint (www.vistaprint.com)
Če imate stik s strankami, potem potrebujete vizitke. Te lahko dobite tudi zastonj – pri podjetju Vistaprint ponujajo 250 brezplačnih vizitk, zaračunajo vam poštnino in morebitne dodatne storitve – pa na zadnji strani boste imeli oglasno sporočilo.

Glasba


Pandora (www.pandora.com)
Izberite si pesem ali izvajalca po vašem okusu, Pandora pa bo ustvarila seznam podobnih pesmi na podlagi melodije, ritma in inštrumentacije.

Critical Metrics (www.criticalmetrics.com)
Na enem mestu so zbrane vse kritike novoizdanih albumov in singlov, večinoma podkrepljene z avdio in video povezavami.

Domači video

DVD Flick (www.dvdflick.net)
Orodje DVD Flick vam pomaga iz množice video datotek rzličnih formatov izdelati zabavne domače filme, z glasbenimi podlagami ali podnapisi.

Grafična orodja

GIMP (www.gimp.org)
Adobe Photoshop je sicer zelo zmogljiv grafični program, vendar si ga po ceni 900 € ne privošči prav vsak. GIMP (GNU Image Manipulation Program) bo večino zahtevanih nalog povprečnega uporabnika opravil zastonj.

Hugin (www.hugin.sourceforge.net)
Da bi ustvarili panoramski posnetek, si pomagajte s programom Hugin, ki več posnetkov enostavno združi v enega.

Igre


Habbo Hotel (www.habbo.com)
V virtualnem svetu, ki je v osnovi namenjen najstnikom, si lahko brezplačno priredite svoj avatar in opremite Habo domovanje. Vzdržujejo ga oglaševalci znotraj sveta, kot so Coca-Cola, Nike, Procter & Gamble in Sony PlayStation.

Knjige


Project Gutenberg (www.gutenberg.org/wiki/main_page)
Ko potečejo avtorske pravice popularni knjigi, ta prav pogosto zaide v Project Gutenberg – spletno zbirko več kot 20.000 brezplačnih knjig.

Stripi

Marvel Digital Comics (www.marvel.com/digitalcomics)
Pri Marvelu so svojo publiko našli v mladostnikih, zato so stripe prenesli v spletni prostor. Na voljo je celotna zbirka Spidermana, Incredible Hulk.a in ostalih za 10$ mesečno, vendar tudi 250 brezplačnih stripov.

Raziskujte

Google Earth (www.earth.google.com)
Google Earth povezuje satelitske posnetke, zračno fotografijo in geografske podatke, ter tako predstavlja interaktiven model našega planeta. Med zadnjimi dodatki je zvezdogled in simulator letenja.

3D modeliranje

Google Sketchup (www.sketchup.com)
En manj poznanih Googlovih produktov je skupek brezplačnih spletnih orodij, Sketchup, 3D modelirni program. Je dovolj zmogljiv za profesionalno uporabo v arhitekturi, filmu, igrah, ampak istočasno dovolj preprost, da si tudi neizučeni uporabniki načrtujejo naslednjo preureditev svoje hiše

Tina P.
povzeto po Businessweek, spletne strani ponudnikov

sorodni članki

Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat