| 

Aktualno

Živa Jelnikar: Moja zgodba so družina, nakit in izdelovanje okvirjev

Živa Jelnikar: Moja zgodba so družina, nakit in izdelovanje okvirjev

17.06.2008 ob 20:11

Svobodna umetnica, oblikovalka unikatnega nakita, izdelovalka okvirjev iz naplavljenega lesa, diplomirana krajinska arhitektka, žena, mlada mamica, neverjetno vedno polna pozitivne energije, osebnega žara, vzpodbujajočega nasmeha, vse v eni in isti osebi je Jelnikar Živa, katere delo vam predstavljamo v nadaljevanju.

Živa Jelnikar se je rodila mami Miši in očetu Igorju v maju leta 1975. Za njiju tudi pravi, da sta največja "krivca" vsega, kar ona sama je in kar vam s svojimi deli predstavlja ter ponuja. Mama, tudi sama umetnica in oblikovalka nakita, je tista, ki ji je dala možnost, navdih in prve učne ure iz oblikovanja unikatnega nakita iz srebra, medtem ko ji je oče omogočal, da je imela vedno na razpolago dovolj časa in materiala - to je lesa, ki ga je naplavilo morje, za ustvarjanje svojih kreacij v obliki unikatnih lesenih okvirjev. Skupaj kot složna družina pa sta ji pokazala kako se lahko v življenju "izkalupiš", da je okvir življenja in ustvarjanja brezmejen ter da je življenje "igra", katere pravila si določiš sam. Vse skupaj pa zaokrožuje njeno ustvarjalno in unikatno delo. Trenutno živi in večinoma ustvarja na Norveškem, sicer pa je s svojimi kreacijami in izdelki prisotna tudi na mnogih razstavah in predstavitvah po Sloveniji.

Njeno strokovno področje in pridobljena izobrazba je s področja krajinske arhitekture, v okviru katere je veliko delovala in ustvarjala tudi na terenu, kar ji je dodalo potrebno znanje in izkušnje pri izbiri in eksperimentiranju z oblikami, barvami ter različnimi materiali.

Z oblikovanjem srebrnega nakita je pričela v letu 1993 v delavnici svoje mame, kjer se je naučila tehnike oblikovanja (kovanja) nakita in je sprva oblikovala iz lastnega užitka, za hobi, ter prve izdelke - srebrne prstane - izdelovala za svoje prijatelje in znance. Svoje izdelke je prvič predstavila na razstavi in delavnici za mlade oblikovalce v Mariboru leta 2003, konec istega leta pa je na božični razstavi ročne obrti že razstavljala v mestu Oslo na Norveškem. Kasneje je sodelovala na večih razstavah tako v Sloveniji kot na Norveškem.


Z izdelovanjem okvirjev iz naplavljenega lesa se je pričela ukvarjati leta 2000. V njenih začetkih so bili izdelki namenjeni za novoletna in rojstnodnevna darila prijateljem in znancem. Kasneje pa se je z izdelovanjem okvirjev začela ukvarjati tudi profesionalno. Za uokvirjanje svojih umetniških fotografij Živine lesene unikatne okvirje uporabljajo tudi priznani fotografi, s katerimi je bila kot ustvarjalni tim prisotna na mnogih razstavah v Sloveniji, na Hrvaškem in na Norveškem.

V letu 2003 pa je tudi pridobila status svobodne umetnice in krajinske arhitekte, ki ga ji je izdalo in podelilo Ministrstvo za kulturo RS.

Njeno delo in njeno življenje se dopolnjujeta, jo združujeta v celoto in brez enega bi težko živela ali delala drugega. Njen moto je, da ne moreš vsak dan ustvariti nekaj novega, lahko pa pobrskaš med tistim, kar že obstaja, ga raziščeš v svojih življenjskih okvirih in mu dodaš nekaj svojega, nekaj osebnega. Njene unikatne lesene izdelke lahko kupite v Galeriji Rustika, na Stritarjevi ulici v Ljubljani, nakit pa v Zlatarstvu Kodre, Cankarjevo nabrežje v Ljubljani, in v Galeriji Equrna, Ljubljana. Več o Jelnikar Živi in njenem delu pa si lahko ogledate na http://www.zj-d.com.

Urška Č.

sorodni članki


Komentarji: 1 

Dodajte komentar


slavica | 01.10.2008 ob 19:20
res lep nakit, vreden ogleda in tudi nakupa
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sobota
od 16 do 27 °C

Nedelja
od 15 do 30 °C

Ponedeljek
od 17 do 31 °C

Torek
od 15 do 20 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat