| 

Uporabne informacije

Vodilni kader in potrebna izobrazba

Vodilni kader in potrebna izobrazba

29.04.2008 ob 20:11

Ali je vedno in v vsakem primeru potrebna visoka ali celo akademska izobraženost vodilnega kadra in direktorja podjetja, je vprašanje, ki se pogosto pojavlja v širši gospodarski javnosti. Sicer se je potreba po nujni visoki izobraženosti vseh oseb na vodilnih položajih, še umetno povečala, morda zavoljo vse splošne poplave strokovnih izobraževalnih programom. Nenazadnje pa tudi zaradi primerov ponarejanja diplom, ki odmevajo v Sloveniji z vseh vetrov, tako političnih kot gospodarskih.

Dejstvo je, da velika večina zasebnikov, ki upravljajo in vodijo lastna podjetja raznih pravnih oblik (s.p., d.o.o. ali d.d.) nimajo visoke izobrazbe, pač pa so ustrezno tehnično usposobljeni in strokovno podkovani z dolgoletnimi izkušnjami. V kolikor so tudi sposobni voditelji ter dobri organizatorji dela in delovnega kolektiva, je to del recepta za vrhunske poslovne dosežke. V takih primerih je sicer višja ali visoka izobrazba priporočljiva, vendar pa ni nujna in ni pogojena za dobro opravljanje dela visoko pomembne ter odgovorne funkcije. Nedvomno izkušnje in sposobnosti takšnega podjetnika, niso primerljive z znanjem svežega diplomiranca, ki ima sicer visoko teoretično znanje in usposobljenost ustrezno področju, za katerega se je dolga leta šolal, vendar pa mu manjkajo praktično znanje, izkušnje in sposobnosti, ki jih prinese večletna poslovna pot.

Začetki so v vsakem primeru težki. Visoka izobrazba je zato zelo priporočljiva in dobrodošla, saj je na podlagi teoretičnih osnov lažje graditi praktične primere. Je tudi dobra odskočna deska pri uveljavljanju na poslovnem trgu. Ne predstavlja pa zagotovila, da je vsak visoko izobražen človek tudi avtomatično dober ali celo odličen vodja in direktor podjetja. Zato je vsakršno situacijsko prirejanje resnice o stopnji izobrazbe zavoljo boljšega ugleda ali pri pisanju življenjepisa za pridobitev nove službe (predvsem na javnih in drugih razpisih za prosta vodstvena delovna mesta), nesmiselno in tudi kaznivo (navajanje neresničnih podatkov glede stopnje izobrazbe je z zakonom nedovoljeno). Saj v kolikor s svojim delom dokažete lastnosti in kvalitete, ki odlikujejo vrhunske voditelje, lahko tudi brez diplome vodite svoj delovni kolektiv, saj boste navsezadnje zaposlili in si ustvarili okoli sebe strokovni delovni tim, ki bo pokrival (in diskretno prikrival) vaše »slabosti« in »pomanjkljivosti« v teoretičnem znanju z vseh za vaše podjetje potrebnih strokovnih področij.

Urška Č.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Petek
od 16 do 21 °C

Sobota
od 8 do 13 °C

Nedelja
od 7 do 15 °C

Ponedeljek
od 9 do 13 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat