| 

Poslovne priložnosti

Kataloška prodaja

Kataloška prodaja

14.04.2008 ob 14:20

Kako vam kaj leži kataloška prodaja? Ali se jo poslužujete redno, le občasno ali nikoli?
Čas, v katerem živimo, je obdobje želje po udobju, stalni informiranosti, pomanjkanju časa, napetih in stresnih urnikov ter nekaterih podobnih navad "sodobnega" človeka. Vse pa imajo velik vpliv na nas in na naše potrošniške navade. In kot nalašč za takšen način življenja so strokovnjaki za trženje in marketing pogruntali neposredne oblike trženja in še posebej primerno: kataloško prodajo. Kataloška prodaja je ena izmed oblik neposrednega trženja, ki pa ima tako kot ostale tržne metode svoje pozitivne in negativne plati.

Dandanes sta uspešna prodaja in z njo povezan dobiček odvisna od mnogo faktorjev. Med najpomembnejšimi so nedvomno kvaliteten izdelek, široka ponudba ter dober marketing. Izdelki so v teh časih večinoma že tako tehnično dovršeni, da je edina spremenljivka v formuli za končni dobiček način prodaje. In direktni marketing je tako podjetjem po svetu kot v Sloveniji uspelo dodatno povečati svojo prodajo in s tem dobiček. Zato je kataloška prodaja tako uspešna pri nas in po svetu. Sicer pa se je v Sloveniji kataloška prodaja pričela v letu 1972 s prvim katalogom Sveta knjige. Danes pa se katalogi, s pomočjo katerih lahko kupite skoraj vse, kar vam srce poželi in tudi tisto, kar zares potrebujete, množijo kot gobe po dežju!

S katalogi lahko kupite vse za lastno uporabo, vse za dom kot tudi vse za poslovno oziroma službeno uporabo. Vse, kar morate storiti je, da si zapišete celo vrsto podatkov o artiklu oziroma kosu, ki ga želite nabaviti. Šifro artikla ali kodo (poimenovanje je odvisno od ponudnika), barvo, dimenzijo, ceno, stran kataloga in še kaj. Število podatkov, ki jih od vas ponudnik zahteva in pričakuje, je odvisno od vsakega posameznega kataloga. Zato bodite pozorni, če za primer izbirate blago, ki je na voljo v različnih barvnih odtenkih, da šifra ob artiklu že vsebuje tudi oznako barve, ker drugače boste namesto zelene poslovne mape dobili oranžno mapo, tisto, ki so jo pač imeli na zalogi! Priporočljivo je ob branju šifer in kod, uporabljati povečevalno lupo, saj so številke zapisane v velikosti, ki obetajo, da boste storili napako, če imate že samo malce utrujene oči, da ne omenjamo oči z dioptrijo.

Pa vendar gre očitno s kataloško prodajo za dober posel, smatrajoč raznovrstnost ponudbe, ki je na voljo preko katalogov. Izbor je res neverjeten. Od kozmetike, oblačil, vse za vaš dom - pohištvo, razni dodatki, trenutno zelo aktualni novoletni okraski in ostale dekoracije za prihajajoče praznike, pisarniško pohištvo, pisarniški drobni material, opremite si lahko celo skladišče, industrijsko halo. Vsi obljubljajo enostaven nakup, nakup brez tveganj, brez vstajanja iz vašega naslonjača ali pisarniškega stola, takojšnjo dostavo, če naročite do točno določene ure in če imajo blago na zalogi seveda, in drugo. Pri tem zares prihranite čas za oglede in nakupe po trgovinah, čakanje v vrstah na blagajni, parkiranje pred trgovino. Pomislite pa, če ste kdaj, po nakupu s pomočjo kataloga in po dostavi blaga, ugotovili, da si "tega" niste tako predstavljali. Da je iz "čudnega" materiala, da barva ni taka kot je naslikana v katalogu!? Torej nečesa pa vam vendarle ne morejo ponuditi, in to je ogled artikla v živo, barva je v katalogu drugačna kot v živo, otip materiala ... Ne glede na možne pomisleke, pa večina kupcev zaupa informacijam v katalogu. Tako so vsaj pokazale tržne raziskave, ki nakazujejo na večinoma zadovoljne porabnike kataloške prodaje.

Urška Č.

Vir: Razni ponudniki kataloške prodaje, http://www.cek.ef.uni-lj.si/u_diplome/sraka.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 10 do 17 °C

Sreda
od 9 do 18 °C

Četrtek
od 7 do 21 °C

Petek
od 10 do 23 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat