| 

Posel in moda

Kaj je joga?

Kaj je joga?

20.04.2008 ob 11:55

Joga je veja indijske filozofije, poznana je že več tisoč let in je celostna znanost o življenju, ki obsega telo, um in dušo.

Preprost in naraven sistem vključuje 5 temeljnih načel:

• pravilna telesna vadba
• pravilno dihanje
• pravilno sproščanje
• pravilna prehrana
• pozitivno razmišljanje in meditacija

Jogo lahko vadi vsakdo, saj jo je mogoče vključiti v vsakršna življenska načela.
Sanskrtska beseda joga ima več pomenov, med drugim tudi "vpreči v jarem" ali "združiti", kar se nanaša na združitev duše z univerzalno zavestjo ali Absolutnim. Beseda joga pomeni tudi povezanost snovnega telesa z umom in duhom in je metoda za preseganje omejitev ega in dosego razsvetljenja.

Joga pa ni le duhovna pot, temveč tudi oblika "pravilnega življenja", zbirka moralnih, etičnih in praktičnih navodil, ki nam pomagajo živeti uravnoteženo in zdravo.

Joga je znanstveno utemeljen sistem in ne religija, niti ni v nasprotju z njo. Vadijo jo lahko ljudje vseh religij in prepričanj. S svojimi vplivnimi tehnikami za vzpostavitev notranjega miru, harmonije in jasnosti uma, je joga zelo primerna za moderni svet, tako Vzhodni kot Zahodni. Glede na povečan tempo življenja in konfliktnost ter stres, ki pride z njima, lahko rečemo, da je joga postala eno od pomembnih in učinkovitih orodij za večanje ustvarjalnosti in radosti naših življenj in nenazadnje za preživetje samo.

Vadba joge prinaša telesne, čustvne in predvsem duhovne koristi. Nekatere, na primer povečana gibljivost in umirjenost, utegnete opaziti že kmalu po začetku vadbe, druge pa se bodo začele kazati počasneje, ko boste razvijali novo zavedanje svojega telesa in uma.

Na telesni ravni prinaša joga večjo moč, prožnost in vzdržljivost. Joga izboljšuje občutek za ravnotežje, telesno držo, gibčnost in eleganco.

Poudarek na dihalnih tehnikah izboljšuje dihanje, zato globlje in polneje dihamo tudi tedaj, kadar ne vadimo joge.
Najpomembnejše pa je, da je joga za vsakogar pot osebnega odkritja. Ko boste začeli vaditi, boste spoznali njen posebni in enkratni pomen.

Učinki vadbe joge so kumulativni. Redna vadba in ohranjanje začetniškega pristopa imata globok in dolgotrajen učinek. Ko postane redna vadba joge del vašega življenja, boste nagrade, ki jih prinaša, občutili v vsakodnevnem življenju. Bodite potrpežljivi in kmalu boste lahko uživali koristi prave združitve telesa, uma in duha.
Naj vam branje vzbudi še večjo radovednost!

"Vadi yogo dnevno in vse ostalo bo prišlo..."
"99% prakse (vadbe), 1% teorije"
Sri K.Pattabhi Jois

Primož Kastelic, www.joga-za-poslovneze.com

sorodni članki

Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat