| 

Uporabne informacije

Kaj obleči na predstavitveni razgovor za novo službo!?

Kaj obleči na predstavitveni razgovor za novo službo!?

Prvi vtis je zelo pomemben in marsikdaj celo odločilen. Naša obleka in s tem zunanji videz ustvarita o nas neko podobo, s katero naredimo prvi vtis na ljudi v zelo kratkem času, ki nam je na razpolago na predstavitvenih razgovorih. Vendar naša obleka ni zgolj fizični prvi vtis, pač pa z njo pokažemo tudi naš status, odnos do sebe, drugih in do situacije, v kateri smo se znašli. Z obleko povemo ali smo razgovor vzeli dovolj resno, spoštljivo, ali si zares želimo to službo in zato želimo ustvariti kar se da dober prvi vtis na razgovoru. Sicer obleka ne razkriva vseh naših lastnosti in karakternih značilnosti, je pa vsekakor zrcalo nekaterih kot so na primer: poznavanje osnov poslovnega bontona, urejenost, higiena, spoštovanje do dela, katerega bomo opravljali.
Seveda pa na našo celotno podobo zelo vpliva tudi naše obnašanje in ne le obleka. To področje pa je že predmet poslovnega bontona oziroma pravil obnašanja v poslovnem svetu.

Na razgovor se bomo torej oblekli po osnovnih pravilih oblačenja v poslovnem življenju. Obleka naj bo skrbno izbrana, diskretna, primerna za delovno mesto, za katerega se potegujete, naj ustreza vaši starosti in telesni pojavi, naj vam bo udobna in v njej se morate počutiti samozavestno. Zavoljo slednjega lahko vsaki še tako diskretni in "togi" obleki dodate kanček individualnosti, dodatek, ki nakaže vašo osebnost, energijo. Sproščenost in samozavest sta ključnega pomena v tako zahtevni situaciji kot je razgovor za novo službo. Vendar je potrebno poudariti, predvsem velja za mlade, da ni pametno pretiravati pri izbiri "udobnih in sproščenih" oblačil. Kot rečeno prvi vtis, ki ga dobijo ljudje, lahko tudi pokvari celotno sliko o vas, česar se je kasneje težko otresti, kljub vsemu znanju in sposobnostih, ki jih premorete in pokažete na delovnem mestu.
Nekdaj zelo stroga pravila poslovne obleke pa so dandanes vseeno malo bolj sproščena in prepuščena individualni izbiri.

Urška Č.

sorodni članki