| 

Postal sem podjetnik

Slovenska gazela - nagrada za najboljše hitro rastoče podjetje

Slovenska gazela - nagrada za najboljše hitro rastoče podjetje

05.11.2007 ob 06:52

Konec preteklega meseca, če smo natančnejši 25. oktobra, se je v Cankarjevem domu v Ljubljani na sklepni prireditvi velikega finala končal sedmi izbor najboljše hitro rastočega slovenskega podjetja oziroma, kot so jo poimenovali pred šestimi leti njeni ustanovitelji, izbor slovenske gazele. Od prvega regijskega izbora gazele pred šestimi leti je bil letošnji veliki finale že 49 prireditev zaporedoma. In sicer se vsako leto po šestih izborih regijskih zmagovalcev zgodi zaključek na podelitvi zlate gazele za preteklo leto najboljšemu v vsej Sloveniji. Izbor gazel velja za največji dogodek v svetu slovenskega podjetništva, in kot je na letošnji finalni podelitvi povedal tudi minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak, je projekt gazela prava stvar, saj spremlja in nagrajuje rast in uspehe v slovenskem gospodarstvu. Velika nagrada oziroma kipec za zmagovalca pa velja kar za nekakšnega »podjetniškega oskarja«.
Glavna pogoja za sodelovanje na izboru za gazele leta sta uvrstitev na regijsko lestvico 100 podjetij z največjo rastjo prihodkov od prodaje v petletnem obdobju, hkrati pa tudi uvrstitev na nacionalno lestvico 500 podjetij, razvrščenih po omenjenem petletnem indeksu rasti prodaje. Vendar to še zdaleč nista edina kriterij, po katerih posebej izbrana komisija izbira med kandidati za izbor gazel. Upoštevajo tudi druge kazalce in pogoje, kot so: število zaposlenih oziroma indeks sorazmerne rasti števila zaposlenih, razpršenost na trgu, kadrovska politika, inovacijska sposobnost, načrti za prihodnost in drugi. Dodatna pogoja sta še dobiček v zadnjem bilančnem obdobju in mejna vrednost dohodka iz prodaje v izhodiščnem letu (za letošnje kandidate je to pomenilo najmanj 50 milijonov starih slovenskih tolarjev v letu 2001). Sicer pa si vse podrobnosti o gazelah lahko ogledate na spletni strani www.gazela.com.

Letos so gazele na regijskem področju prejela naslednja podjetja:
- Gorenjska gazela Seaway Group, Begunje, vodilno razvojno podjetje na področju navtike, ki se ukvarja predvsem z oblikovanjem, razvojem in izdelavo jadrnic in jaht.
- Savinjsko-zasavska gazela Termotehnika d.o.o., Braslovče, ukvarjajo se s proizvodnjo toplotnih črpalk, hladilnih in ogrevalnih sistemov.
- Gazela osrednje Slovenije Elektronček Group, Mengeš, izdelujejo igralniške avtomate, s katerimi želijo pokriti celoten svetovni igralniški trg.
- Dolenjsko-posavska gazela Rem d.o.o., Trebnje, izdelujejo bivalne zabojnike in montažne objekte.
- Primorsko-notranjska gazela Instrumentation Technologies, Solkan, ukvarjajo se z razvojem in trženjem elektronskih instrumentov in sistemov.
- Dravsko-pomurska gazela Meteorit d.o.o., Hoče, proizvodnja jeklenih konstrukcij, strešnih in fasadnih sistemov, inženiring v gradbeništvu in strojegradnji.

Na finalni prireditvi za področje cele Sloveniji pa so si »stopničke« prislužili:
1. mesto in zlato gazelo je dobilo podjetje Elektronček Group iz Mengša,
2. mesto oziroma srebrno gazelo je osvojilo podjetje Instrumetation Technologies iz Solkana, in
3. mesto in bronasta gazela je pripadla podjetju Seaway Group iz Begunj.

Za gazele sta predvsem značilni lastnosti hitrost in odločno visoki skoki. Slovenska podjetja gazele vsekakor te lastnosti imajo. V smislu hitre gospodarske rasti, zmožnosti preskakovanja in nižanja ovir. Poleg tega pa so dober vzor tudi drugim slovenskim podjetjem ter lepa podoba v zrcalu slovenskega gospodarstva, ki svoj odsev odseva ne le po Sloveniji, pač pa tudi v EU in drugje po svetu.

Viri: http://www.gazela.com, Poslovni Dnevnik, posebna izdaja oktober 2007, 500 zvezd slovenskega podjetništva

Urška Č.

sorodni članki

Nedelja
od 18 do 31 °C

Ponedeljek
od 18 do 31 °C

Torek
od 19 do 31 °C

Sreda
od 19 do 28 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat