| 

Posel in moda

Izdelava spletne strani – hitri nasveti

04.08.2021 ob 14:53

Izdelava spletnih strani je precej zahtevna saj zahteva za izdelavo več kot samo eno osebo. Potrebujemo nekoga, ki bo naredil raziskavo trga ter ciljne publike,  nato mora nekdo z žilico za oblikovanje in uporabniško izkušnjo najprej narediti sliko spletne strani, potrebujemo tudi programerja, ki bo iz slike naredil izdelek in stran postavil na »live« strežnik ter na vse zadnje potrebujemo nekoga, ki bo stran pregledoval, urejal, spremljal njeno pozicijo na brskalnikih in spremljal ter analiziral obiskovalce na strani. Torej potrebujemo za izdelavo spletne strani ekipo vsaj štirih oseb, ki je vsaka izmed njih zadolžena za profesionalno izvedbo.

Za izdelavo spletne strani, ki bo predstavljala vašo znamko, podjetje ali pa bo služila zgolj za informiranje ljudi, je potrebno dobro premisliti komu bo stran namenjena. Vsaka ciljna publika ima svojo posebnost na katero je potrebno paziti, saj lahko z napačno zasnovano spletno stranjo odvračamo obiskovalce. Za lažjo predstavo lahko vzamemo primer strani, ki je namenjena starejši populaciji, ta mora imeti enostavno postavitev menija z malo opcijami pri kateri se lahko uporabniki hitro znajdejo. Poleg tega je potrebno pisavo izbrati tako, da bo vsebovala kontrast, bo velika ter berljiva. Če bi bila stran izdelana na zapleten način s kompleksnim, več nivojskim menijem, je večja verjetnost, da bi to uporabnika zmedlo in posledično odvrnilo od brskanja ter iskanja informacij.

Kdo je naša primarna ciljna publika?

Pri  izdelavi spletne strani se je potrebno postaviti v vlogo uporabnika. Če bomo uporabniku na pladnju prinesli vse informacije po katere je prišel, se bo le ta raje ponovno vrnil nazaj na spletno stran, kot pa da bi iskal informacije po drugih straneh. Izdelava spletnih strani lahko postane zelo zahtevna in se postopek hitro zaplete, če nimamo narejene raziskave trga in ciljne publike.

Pomembno vprašanja pri tem so:

  • Kdo so naša ciljna publika?
  • Kako jim bomo z najmanj kliki postregli z želenimi informacijami?
  • Kako narediti stran prilagojeno njihovim potrebam?

Kot smo že v uvodu imeli za primer ciljno publiko starejše populacije jo bomo uporabili tudi tokrat. Postavimo se v vlogo društva upokojencev, ki želi izdelati novo spletno stran. Naša ciljna publika so upokojenci, ki so že včlanjeni v naše društvo, poleg tega iščemo tudi nove člane. Najbolje bi bilo v meni postaviti povezave do glavnih delov spletne strani: O društvu, Dejavnosti, Napoved dogodkov, Novice in Kontakt. Izpostavili bi samo pet glavnih strani, ki so namenjene vsakemu obiskovalcu. Na prvo stran bi za obstoječe člane izpostavili izvlečke segmentov Napoved dogodkov, Novice, Dejavnosti in Kontakt, poleg tega pa bi za pridobivanje novih članov izpostavili sekcijo O nas in nekaj v smislu Kako postati član Društva upokojencev. Predpostavljamo, da ima večina starejših ljudi težave z branjem in zato na strani izberemo malo večji font, ki je berljiv in ima dovolj visok kontrast ozadja.

Ko je ideja zasnovana in je stran oblikovno dodelana, se programerju preda vse informacije o podrobnostih na katere mora biti pazljiv pri izdelavi spletne strani. Programer mora izdelati stran, ki bo prilagodljiva vsem napravam ob enem pa mora vsebovati vse elemente, ki so potrebni za informiranje obiskovalcev.

Pomembno je, da se izdelava spletnih strani poslužujejo le podjetja, ki imajo celotno ekipo za izvedbo. Posamezniki po navadi ne pomislijo na vse malenkosti. Kot pravi pregovor »več glav, več ve«.

 

sorodni članki

Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat