| 

Posel in moda

Kašne šale in kravate bomo nosili letošnjo jesen in zimo

Kašne šale in kravate bomo nosili letošnjo jesen in zimo

06.11.2007 ob 08:00

Kot ponavadi v jesensko-zimskem času, so se tudi tokrat pisani in živobarvni modni dodatki umaknili bolj umirjenim in temnim tonom.
Zlasti je to zelo opazno pri moških kravatah, kjer prevladujejo črna, siva in večna temno modra. Seveda to ni nič presenetljivega, glede na to, da poslovneži nosijo predvsem črne, modre in sive obleke. Tudi rjavih tonov ne manjka, vendar je glede na populacijo, ki nosi rjave obleke, ta bolj v ozadju. Vzorci, ki prevladujejo, so še vedno modne črte, čeprav se vse bolj umikajo kašmirskemu vzorcu in raznim drugim drobnim vzorcem. Prav tako so na pohodu tudi kravate iz mešanice svile in poliestra, ki dajejo bolj svetlikajoč videz, za tiste, ki si upajo več. Kar nekaj različic je na voljo pri znamki Tino Cosma, kjer so si letos dovolili izdelati tudi za 1 cm ožje kravate (klasična širina pri kravati naj bi bila nekje okrog 9 cm, pri Cosmi so tokrat široke 8 cm). Glede na prihajajoči praznični čas pa se bodo tako kot vsako sezono nosile tudi kravate v rdeči barvi, tako živo, kot bordo.
Pri šalih ni nekih novosti; tako kot vedno so za starejše gospode in tiste, ki prisegajo na klasiko, na razpolago šali v kombinaciji svile in volne (svilena stran je vzorčasta, volnena je enobarvna), drugi si lahko omislite le volnen šal, ki je lahko enobarven ali pa karirast. Za mlajše in tiste, ki so bolj trendovsko naravnani pa priporočamo (enobarvne) pašmine, ki jih znajo že nekaj sezon lepo nositi Italijani in Francozi. Ponavadi so izdelane iz kašmirja, lahko pa so tudi iz drugih materialov kot npr. svila in kašmir, volna ali pa viskoza.


Pri ženskih modnih dodatkih je material, ki se nosi skozi že vse leto, predvsem svila, glede na hladne dni, ki prihajajo pa tudi volna in kašmir, ter različne mešanice teh ter drugih materialov. Še vedno in predvsem se bodo nosile pašmine, ki so lahko enobarvne, zelo modne pa so v kašmirskem vzorcu. Izdelane in lepo se nosijo predvsem tiste iz kašmirja, volne ali fine, debelejše viskoze in pa mešanica svile in kašmirja. Pri šalih iz svile pa ne moremo zgrešiti pri nobeni dimenziji. Odvisno kako smo oblečeni oziroma ali ga bomo oblekli na kostim ali čez plašč ali pa k bluzi, puloverju. Lahko so ozki ali široki, dolgi ali kratki, z resicami ali brez. Barve so ostale enake kot že prejšnjo sezono, torej rjava, črna, rdeča, bordo, beige, predvsem pa je letos veliko sive in vijoličaste. Prav tako se za svečane priložnosti spodobi imeti nekaj v zlatih, srebrnih ali svetlikajočih se odtenkih. Še vedno so aktualni tudi žametni šali iz svile, tako imenovani devore šali, ki jih lahko nosite za vsak dan čez plašč ali pa le za svečane priložnosti. Nekoliko manj so v ospredju rute, čeprav nekatere dame še vedno prisegajo tudi nanje, saj »zasedejo« manj prostora in tudi zelo lepo padejo, ko si jih zavežemo okrog vratu. Nosijo se svilene rute, dimenziji pa sta predvsem dve: 50x50 ali 90x90 cm. Večinoma so različnih barv in vzorcev, zato pri izbiri ne boste omejeni.

Na voljo je kar široka paleta modnih dodatkov, izbira kaj boste nosili, pa je le vaša. Zato le pogumno, saj z modnimi dodatki pokažete svojo osebnost in kreativnost pri celostni podobi sebe in obleke, ki jo nosite.

Simona Kržišnik

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat