| 

Uporabne informacije

Zakaj je zobni vsadek tako popularen med pacienti?

Zakaj je zobni vsadek tako popularen med pacienti?

Zobni vsadek oziroma implantat je pravzaprav protetični nadomestek, ki se v zobni protetiki in implantologiji uporablja za zdravljenje manjkajočih zob v ustnih votlini ali pa za stanja brezzobosti. Implantati veljajo za odlično alternativo klasičnim protezam, mostičkom in zobnim kronam.

Vedno več pacientov se odloča za zdravljenje z implantati, saj le-ti nudijo številne prednosti. Pri tem predstavljajo dolgotrajno rešitev za manjkajoče zobe, saj imajo dolgo življenjsko dobo in jih po uspešni pričvrstitvi ni potrebno korigirati. Ob dobri ustni higieni zato ti protetični nadomestki skoraj celo življenje opravljajo funkcijo naravnih zob.

Zobni vsadek daje občutek naravnega zoba

Implantat povrne sijoč nasmeh in zapolni manjkajočo vrzel, kjer je bil prej naravni zob. Ker so ti protetični nadomestki trdno pričvrščeni v čeljustno kost, se ne majajo in so zelo stabilni. Iz vidika estetike dajejo lep izgled z po meri izdelano zobno krono, iz vidika funkcionalnosti pa pacientu omogočajo, da se lahko samozavestno nasmeji, žveči hrano in normalno govori. Pri tem osebi ni potrebno skrbeti, da bi se nadomestek odlepil ali padel iz ust, ko se to lahko zgodi z snemnimi klasičnimi protezami.

Zobni vsadek – čeljustna kost in sosednji zobje

Implantati ne povzročajo odmika čeljustne kosti. To pomeni, da so primerni tudi za paciente, ki se soočajo s tanjšanjem kosti. Protetični nadomestek kost stabilizira in preprečuje nadaljnje topljenje. Prav tako pa implantati ne poškodujejo sosednjih zob oziroma naravnih zob, ki stojijo na vsaki strani nadomestka. Pri mostičkih so poškodbe in krušenja sosednjih zob bolj opazna, saj so zobje povezani s kovino, ki drži zobe skupaj. Implantat pa je na drugi strani samostojen nadomestni zob.

Zobni vsadek – izbira materiala in postopek pričvrstitve

Implantati oziroma vijaki, ki se pričvrstijo v čeljustno kost, so izdelani iz titana. Izdelani pa so lahko tudi iz trpežnega cirkonija, ali iz kombinacije obeh materialov. Pri tem je pomembno, da protetični nadomestki nudijo optimalno kakovost, kar zagotavljajo le originalni implantati, kot jih na primer izdelujejo v priznanem švicarskem podjetju Straumann. Ti vsadki so tudi klinično testirani in so bio kompatibilni, zato da se lahko zlijejo s kostjo.

Zobozdravnik pri implantološkem zdravljenju najprej pričvrsti vijak v čeljustno kost. Temu sledi nekajmesečno okrevanje in celjenje ran. Ko se rane zacelijo, pa zobozdravnik na vijak vsadka namesti po meri izdelano zobno krono, ki je v odtenkih in obliki skladna z naravnimi zobmi. Zobni vsadek nato potrebuje le še skrbno in dnevno ustno higieno, zato da se zagotovi dolga obstojnost in zdravje dlesni.