| 

Postal sem podjetnik

Kaj je računovodstvo in kako ga organizirati v podjetju?

Kaj je računovodstvo in kako ga organizirati v podjetju?

26.06.2019 ob 22:45

Računovodstvo je področje, ki ga mora pokrivati vsako podjetje. Nobeno podjetje ne more delovati brez njega. Le da ga nekatera potrebujejo v mnajšem, druga pa v večjem obsegu. Odvisno od velikosti podjetja in od pogostosti poslovnih dogodkov. Računovodstvo je poenostavljeno povedano spremljanje finančnega stanja podjetja. Pri tem se zgleda zgolj na številke. Pri tem je pomembno, kdaj točno je prišlo do kakšnih finančnih odlivov in prilivov in kakšne vrste je nek dogodek. Na podlagi tega se vodi evidenco. Ob koncu leta morajo namreč vsa podjetja oddati obsežno letno poročilo, s čimer kažejo finančno sliko poslovanja podjetja. Ta služi za obvezno poročanje državi. Poleg tega pa imajo vanjo vpogled tudi druga podjetja in zainteresirana javnost, ki lahko na pdolagi teh podatkov tudi marsikaj sklepa o podjetju in se lažje odloči, če bo šla v sodelovanje z njim ali ne.

Kako organizirati računovodstvo v podjetju?

Možnosti je več. Kot smo omenili že prej, se je pomembno vprašati, v kolikšni meri podjetje potrebuje računovodstvo. Gre zgolj za poslovne dogodke, ki se odvijajo le enkrat na vsake toliko ali se v podjetju stalno dogajajo spremembe na finančnem področju. Če vodimo trgovsko verigo s številnimi poslovalnicami, gre za velik obseg poslovanja, saj se v vsaki trgovini vsak dan veliko dogaja. Po drugi strani pa že vodimo nek s.p., kjer je glavna dejavnost lektoriranje, je ta storitev izvedena enkrat na vsake toliko in takrat je izstavljen račun. Torej gre za izjemno majhno količino poslovnih dogodkov.

Večje kot je podjetje, bolj smiselno je, da se računovodstvo organizira kar v sklopu podjetja samega kot samostojni oddelek. Po potrebi je tam lahko zaposlenih tudi več oseb. Bolj kot je podjetje majhno, manjše so te potrebe. V tem primeru se je smiselno povezati z računovodskim servisom, ki hkrati opravlja storitev za več strank, podjetij. Treba se je torej prilagoditi situaciji in se povezati s strokovnjaki na tem področju.

sorodni članki


Komentarji: 2 

Dodajte komentar


Financiranje in nalo | 17.12.2021 ob 19:10
Financiranje in naložbe

Pozdravljeni, sem gospod Marjan Tetickovic, poslovnež slovenskega porekla, živim pa v Kanadi. Strinjam se, da vam pomagam pri vseh vaših posojilih, financiranju in naložbah v znesku od 5.000 € do 10.000.000 € po stopnji 3 % na mesec in za obdobje od 1 do 30 let. prosim kontaktirajte me, če ste zainteresirani.
Elektronski naslov: tmarjan24@gmail.com
Whatsapp: +386 51 736 853
Viber: +386 71 391 409
https://www.facebook.com/Posojilo386/?ref=pages_you_manage
Hvala vam
adisadahab@gmail.com | 17.01.2021 ob 13:49
Hi dear we need to discuss something
Adisa
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat