| 

Postal sem podjetnik

Normiran s.p. - prednosti in slabosti

Normiran s.p. - prednosti in slabosti

15.05.2019 ob 16:59

Normiran s.p. je oblika podjetja, za katero se lahko odloči vsak novopečeni podjetnik. V članku vam bomo na kratko razložili, kaj to je in za koga je to dobra odločitev.
Kot samostojni podjetnik imate dve možnosti. Lahko se odločite za navadni ali normirani s.p. Navadni s.p. pomeni, da se prihodki in odhodki vodijo glede na dejanski nastanek. Pri normiranem pa je princip drugačen. Dolžni ste spremljati zgolj prihodke, odhodki pa so glede na prihodke avtomatsko določeni. Njihov delež zaenkrat znaša 80 %. To pomeni, da če v določenem obdobju dobite 1.000 €, se avtomatsko predpostavlja, da so prihodki znašali 800 €, čeprav seveda ni nujno, da je to res. Na podlagi razlike med prihodki in odhodki se potem določi tudi višina davka, ki naj bi ga podjetje plačalo.

 

Za koga je normiran s.p. dobra odločitev?

Za to obliko s.p.-ja se je smiselno odločiti, če pričakujete, da bodo odhodki iz dejavnosti nizki oziroma nižji od 80 %. To je možno predvsem pri storitvenih dejavnostih. Pri proizvodnji je namreč ta delež lahko precej višji. Prednost je v tem, da bo v tem primeru vodenje računovodstva precej poenostavljeno. Ne bo vam treba voditi knjigovodstva. Dovolj je, če boste shranjevali izstavljene račune. Ob koncu leta vam tudi ne bo treba izdati obsežnega letnega poročila, ampak boste oddali le poenostavljene davčne evidence. To pomeni, da boste potrebovali le podatek o skupnih prihodkih v celem letu, o obračunani mesečni ali tromesečni akontaciji dohodnine in o višini socialnih prispevkov, ki ste jih plačali. Na podlagi tega se bo izračunalo, če je bila akontacija dohodnine, ki ste jo plačevali, upravičena. Če je bila prenizka, boste doplačali. Če je bila previsoka, boste dobili vrnjeno nazaj.

Vsekakor pa ta oblika podjetja ni primerna za vse. Rekli smo, da je ne priporočamo v primeru zelo visokih odhodkov. Prav tako je ne priporočamo, če želite koristiti določene olajšave. Kot normiranci namreč do njih niste upravičeni.


sorodni članki


Komentarji: 5 

Dodajte komentar


Davidson Albert | 04.08.2023 ob 13:28
Pozdrav svima koji čitaju ovaj savjet, ja sam Dragana Letić. Imam troje djece i radim kao medicinska sestra u Zagrebu već 3 godine. Ako čitate ovu poruku, već ste u procesu rješavanja bilo kakvog financijskog problema. Tražite li kredit za podmirenje dugova, stambeni kredit, poljoprivredni kredit, poslovni kredit itd. Pouzdano mogu reći široj javnosti da gospođa Vladimira Franka. Ona vam može pomoći da dobijete bilo koji zajam po vašem izboru jer je meni pomogla da dobijem zajam i nikad nisam mislio da bih mogao dobiti zajam putem interneta i da bih joj mogao vjerovati, ali pokazala se pouzdanom i obećao sam da ću se vratiti. Uzvratio sam uslugu jer sam vjerovao da jedan dobar potez zaslužuje drugi. Ako trebate kredit i trebate nekoga kome biste povjerili svoje osobne podatke, možete je kontaktirati putem e-pošte: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com
posojila | 15.06.2023 ob 12:53
Naložbe in financiranje
Pozdravljeni, dragi vsi, iščemo poslovni predlog z upraviteljem sklada, ker imamo vlagatelja, ki je pripravljen opraviti dober poslovni načrt po temeljiti študiji poslovnega povzetka. Prosimo, pošljite svoj poslovni načrt. posel danes za nadaljnje postopke .
Elektronski naslov: tmarjan24@gmail.com
Telegram: +386 71 391 409
adisadahab@gmail.com | 17.01.2021 ob 19:38
Hi dear we need to discuss something
Adisa
adisadahab@gmail.com | 17.01.2021 ob 19:37
Hi dear we need to discuss something
Adisa
adisadahab@gmail.com | 17.01.2021 ob 13:50
Hi dear we need to discuss something
Adisa
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat