| 

Postal sem podjetnik

Normiran s.p. - prednosti in slabosti

Normiran s.p. - prednosti in slabosti

15.05.2019 ob 16:59

Normiran s.p. je oblika podjetja, za katero se lahko odloči vsak novopečeni podjetnik. V članku vam bomo na kratko razložili, kaj to je in za koga je to dobra odločitev.
Kot samostojni podjetnik imate dve možnosti. Lahko se odločite za navadni ali normirani s.p. Navadni s.p. pomeni, da se prihodki in odhodki vodijo glede na dejanski nastanek. Pri normiranem pa je princip drugačen. Dolžni ste spremljati zgolj prihodke, odhodki pa so glede na prihodke avtomatsko določeni. Njihov delež zaenkrat znaša 80 %. To pomeni, da če v določenem obdobju dobite 1.000 €, se avtomatsko predpostavlja, da so prihodki znašali 800 €, čeprav seveda ni nujno, da je to res. Na podlagi razlike med prihodki in odhodki se potem določi tudi višina davka, ki naj bi ga podjetje plačalo.

 

Za koga je normiran s.p. dobra odločitev?

Za to obliko s.p.-ja se je smiselno odločiti, če pričakujete, da bodo odhodki iz dejavnosti nizki oziroma nižji od 80 %. To je možno predvsem pri storitvenih dejavnostih. Pri proizvodnji je namreč ta delež lahko precej višji. Prednost je v tem, da bo v tem primeru vodenje računovodstva precej poenostavljeno. Ne bo vam treba voditi knjigovodstva. Dovolj je, če boste shranjevali izstavljene račune. Ob koncu leta vam tudi ne bo treba izdati obsežnega letnega poročila, ampak boste oddali le poenostavljene davčne evidence. To pomeni, da boste potrebovali le podatek o skupnih prihodkih v celem letu, o obračunani mesečni ali tromesečni akontaciji dohodnine in o višini socialnih prispevkov, ki ste jih plačali. Na podlagi tega se bo izračunalo, če je bila akontacija dohodnine, ki ste jo plačevali, upravičena. Če je bila prenizka, boste doplačali. Če je bila previsoka, boste dobili vrnjeno nazaj.

Vsekakor pa ta oblika podjetja ni primerna za vse. Rekli smo, da je ne priporočamo v primeru zelo visokih odhodkov. Prav tako je ne priporočamo, če želite koristiti določene olajšave. Kot normiranci namreč do njih niste upravičeni.


sorodni članki


Komentarji: 3 

Dodajte komentar


adisadahab@gmail.com | 17.01.2021 ob 19:38
Hi dear we need to discuss something
Adisa
adisadahab@gmail.com | 17.01.2021 ob 19:37
Hi dear we need to discuss something
Adisa
adisadahab@gmail.com | 17.01.2021 ob 13:50
Hi dear we need to discuss something
Adisa
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat