| 

Poslovne priložnosti

Značilnosti verižne kompenzacije

Značilnosti verižne kompenzacije

25.04.2019 ob 16:21

Za verižne kompenzacije je značilno, da gre za sporazum, za katerega se lahko odloči večje število podjetij, med katerimi obstajajo terjatve. Gre za dogovor, s katerim se strinjajo vsi. Gre za način poplačila vseh dolgov. Z izničenjem dolgov se izboljša likvidnost upnikov v tej verigi.

Prvi korak do verižne kompenzacije je ta, da da eno izmed podjetij pobudo. Lahko gre za upnika ali dolžnika, ki bi rad, da pride do poravnave dolgov. V postopek nato vključi še druga podjetja, če se s to metodo izničevanja dolgov seveda strinjajo. Pomembno je, da so terjatve pri tem resnične, nesporne in iztožljive.

Kaj je treba vedeti pred sklenitvijo pogodbe?

Pametno je, da se podjetja, preden gredo v ta postopek, pozanimajo, kakšne so razmere na trgu iz tega vidika. Poleg tega pa naj se pozanimajo tudi o drugih podjetjih, s katerimi naj bi šli v postopek. Dogovor je pametno napisati v pisni obliki, v obliki pogodbe. Podjetja se lahko v zvezi s pogoji in pravicami dogovorijo sama. Še bolj priporočljivo pa je, da prosijo za pomoč zunanjo osebo, ki je strokovnjak na tem podorčju. Ta ima ustrezna znanja za vodenje tovrstnih postopkov in bo vsem znala podati koristne informacije, da bodo upoštevana vsa pravila in da bodo vse strani soglašale s tem.

Oblika pogodbe ni tako striktno določena. Pomembno pa je, da so navedene obveznosti in pravice vseh udeležencev in da se z vsebino vsi strinjajo. Taka pogodba stopi v veljavo takrat, ko jo podpiše še zadnji od udeležencev sporazuma.

Pri postopku verižne kompenzacije gre torej za to, da je v njem vključenih več podjetij. Pri tem so eni zgolj dolžniki, drugi zgolj upniki. Večina pa je takih, ki imajo do nekoga terjatve, do nekoga pa dolgove. Najti je treba čim bolj enostavno metodo, da se dolgovi poplačajo in se situacija uredi na čim lažji način.

Postopek je sicer predpisan v 318. členu Obligacijskega zakona.

Gre za postopek, ki sicer nekoliko spominja na pobot. Manjka namreč eden izmed pogojev in to je vzajemnost.

sorodni članki


Komentarji: 3 

Dodajte komentar


Krediti in naložbe | 23.06.2023 ob 13:20
Finančna in varna pomoč
Dobro jutro. Nič več skrbi, ponudba posojila prihaja k vam z obrestno mero 3% na mesec za znesek od 5.000 € do 10.000.000 €.
Elektronski naslov: tmarjan24@gmail.com
Telegram: +386 71 391 409
Petr Buzek | 13.12.2022 ob 15:07
Potrebujete posojilo???? Osebna ali poslovna posojila???? Pogovori se z mano o tem. KONTAKTNO IME: g. Petr Buzek, Če ste zainteresirani, nas kontaktirajte na::::::petrbuzekloanfirm@gmail.com
Whatsapp zdaj: +639451256230
hopkinson lance | 31.10.2022 ob 12:52
Dober dan,

Tukaj se prijavite za hitro in zakonito posojilo za posameznike in podjetja po 3-odstotni obrestni meri brez stresa ali zavarovanja. Kontakt: E-pošta: hopkinsonloan@yahoo.com
Viber: +16694378779
Whatsapp/Skype: +33753147557
Spletna stran: http://hopkinsonloans.webs.com/

hvala
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat