| 

Uporabne informacije

Kako poteka registracija blagovne znamke?

Kako poteka registracija blagovne znamke?

07.10.2018 ob 12:31

Blagovna znamka je pravno zavarovan znak ali kombinacija znakov, ki pripomore k prepoznavnosti določenega izdelka ali storitve, ki ga posamezno podjetje prodaja. Lahko gre za kombinacijo besed, črk, elementov, podob in drugo.

S tem, ko se izvede registracijo blagovne znamke, imetnik dobi pravico, da določeno kombinacijo znakov uporablja v povezavi z izdelkom ali storitvijo, za katero je izvedel registracijo. V primeru če bi enak ali zelo podoben znak uporabljalo konkurenčno podjetje, potem lahko podjetje, ki je znak prvo registriralo, to prepreči. Ni pa prepovedano, da bi enak znak uporabljalo podjetje, ki se ukvarja s povsem drugo dejavnostjo, ki torej ni konkurenca prvemu podjetju.

Postopek registracije

Vlogo za registracijo blagovne znamke se vloži pri Uradu za intelektualno lastnino. Vlogo lahko odda podjetje samo ali pa postopek zanj izvede zastopnik. Če se registracije loti tuji državljan, lahko prijavo izvede zgolj prek zastopnika.

Prijava mora biti izpolnjena skladno s pravili s tega področja. Vsebovati mora vse obvezne podatke, sicer vas bo Urad pozval, da jo v določenem roku dopolnite. Ko je prijava popolna, Urad preveri, če gre za znamko, ki se jo lahko registrira. Če ugotovi, da je to možno, na svojih spletnih straneh objavi podatke o blagovni znamki in o podjetju.

Začne teči 90-dnevni rok, znotraj katerega ima zainteresirana javnost čas, da se na vlogo pritoži. Če namreč določeno podjetje že ima registrirano podobno ali enako znamko, potem se prijavljenega znaka ne sme registrirati. Ko poteče 3-mesečno obdobje in če ni bila dobljena nobena pritožba, potem se lahko dokončno izvede registracija. Prijavitelj mora poprej še poravnati predpisano pristojbino. Registracija nato velja za obdobje 10 let. Ko to obdobje preteče, ima prijavitelj možnost, da prijavo podaljša za naslednjih 10 let. Ta postopek se nato lahko ponavlja v nedogled.

Višina pristojbine se razlikuje glede na to, v kateri razred mednarodne klasifikacije se uvršča posamezno blago ali storitev. Znašajo pa najnižji stroški za celotno storitev 250 evrov.

Vir: uil-sipo.si

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Nedelja
od 14 do 30 °C

Ponedeljek
od 16 do 31 °C

Torek
od 13 do 23 °C

Sreda
od 12 do 26 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat