| 

Uporabne informacije

Vsak ima pravico do intelektualne lastnine

Vsak ima pravico do intelektualne lastnine

03.10.2018 ob 13:08

Ste že kdaj za koga slišali, da je izumil ali na novo ugotovil nekaj, kar do tedaj še ni bilo znano? V takem primeru dobimo pravico do intelektualne lastnine, seveda če vse, kar smo na novo ugotovili, pravočasno prijavimo ter se seveda tudi ustrezno zaščitimo.

V nadaljevanju si poglejmo strokovno definicijo za besedno zvezo intelektualna lastnina: Intelektualna lastnina je oblika oziroma vrsta lastnine, ki je produkt pameti posameznega človeka in je ime pravnega koncepta, ki skrbi za varovanje intelektualne aktivnosti oziroma znanja.

Intelektualna lastnina je tudi pravno urejena

Varstvo avtorskih pravic ureja Zakon o avtorski in sorodnih pravicah, temeljne značilnosti in načela pravic industrijske lastnine pa so urejene z Zakonom o industrijski lastnini. Pravice industrijske lastnine temeljijo na naslednjih skupnih načelih: Izključnost: Pravic ne sme nihče izkoriščati brez soglasja njihovega imetnika. Varstvo se nanaša zgolj na gospodarsko dejavnost. Osebna ali katerakoli negospodarska uporaba je prosta. Teritorialna narava. Pravice so veljavne samo v tisti državi (ali območju), v kateri so bile podeljene. Časovna omejitev. Za pravice industrijske lastnine (razen znamke in geografske označbe) velja, da postane po izteku zakonsko predpisane dobe predmet varstva javna dobrina in ga lahko vsak svobodno komercialno izkorišča.

Med najbolj znane oblike intelektualne lastnine prav gotovo sodi patent, za katerega smo slišali že vsi. Patent je izključna pravica fizične ali pravne osebe za izum, ki je nov, na inventivni ravni in je industrijsko uporabljiv. V Sloveniji se z nacionalno prijavo lahko pridobijo tri vrste patentnega varstva: patent, patent s skrajšanim trajanjem ter izločena patentna prijava. Patentno varstvo je ozemeljsko omejeno in velja samo na območju pristojnosti posamezne ustanove za podeljevanje patentov. Pridobitev patentnega varstva v drugih državah lahko poteka po treh različnih poteh.

V življenju se torej slej ko prej srečamo z določenimi pravicami in prav je, da jih razumemo in vemo, kje se zanje lahko zavzemamo. Intelektualna lastnina je npr. eno od področij, za katere bi se morali bolj zanimati.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Ponedeljek
od 2 do 8 °C

Torek
od 4 do 9 °C

Sreda
od 1 do 8 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat