| 

Uporabne informacije

Odstop terjatve pomeni eno breme manj za podjetje

Odstop terjatve pomeni eno breme manj za podjetje

23.07.2018 ob 11:42

Terjatve, ki jih ima podjetje do kupcev, so lahko vir zmanjšane likvidnosti in obremenitev, saj je treba znati upravljati s tem področjem. Prav zato je odstop terjatve ponudniku tovrstnih storitev lahko odlična možnost, da se podjetje reši bremena in predčasno pridobi potrebna finančna sredstva.

Odstop terjatev – kako poteka?

Podjetja se ukvarjajo s proizvodnjo določenih storitev oziroma izdelkov, ki jih na trgu prodajajo zainteresiranim kupcem. Ko se stranka odloči za nakup določenih dobrin, ji podjetje ob opravljeni storitvi izda tudi račun. Na njem se nahaja tudi podatek o njegovi zapadlosti oziroma o roku, do katerega naj bi stranka znesek poravnala. Včasih torej ne gre za plačilo takoj ob nakupu, ampak je lahko to oddaljeno od dne, ko se je storitev dejansko izvedla. V tem primeru nastanejo terjatve.

Odstop terjatve pomeni, da se podjetje dogovori z ustreznim ponudnikom, da te terjatve prevzame nase. To se naredi na podlagi priloženih računov. Ponudnik se odloči, če bo šel v postopek in če ja, se podpiše pogodba za odstop terjatve. Na tej podlagi ponudnik stranki izplača znesek, ki mu ga sicer dolguje stranka, medtem ko vse zadeve, vezane na izplačilo, padejo na ponudnika. Podjetje si s postopkom odstop terjatve tako izboljša likvidnost, prej pride do zahtevanih sredstev, poleg tega pa ga to področje ne obremenjuje več. Posveti se lahko osnovni dejavnosti.

Kako se odločiti za pravega ponudnika?

Vedeti pa je treba, da se ponudniki postopka odstop terjatev med seboj razlikujejo. Poslujejo pod različnimi pogoji, zato je treba le-te preveriti, preden se odločite za sodelovanje z enim izmed njih. Nekateri ponudniki želijo, da je pri podpisu pogodbe navzoča tudi stranka, nekateri to opravijo brez njene prisotnosti. Od ponudnika do ponudnika tudi variira znesek provizije, ki naj bi ga podjetje plačalo za to storitev. Razlikujejo se tudi glede roka izplačila terjatev. Vsekakor se je dobro opreti tudi na mnenja drugih podjetij, ki so take storitve že koristila in na njihova priporočila.

Odstop terjatev pomeni eno breme za podjetje manj. Poleg tega pa sploh novonastalim podjetjem zelo prav pridejo finančna sredstva in če lahko do njih dostopajo prej, kot bi sicer, je to vsekakor dobrodošlo.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Nedelja
od 20 do 32 °C

Ponedeljek
od 21 do 34 °C

Torek
od 21 do 34 °C

Sreda
od 20 do 35 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat