| 

articles

Več o izterjavah

Več o izterjavah

18.04.2018 ob 13:13

Izterjave obsegajo postopke, preko katerih podjetje od stranke želi dobiti oziroma dobi znesek, ki mu pripada za določeno storitev, ki jo je zanjo opravil, oziroma za dobavljeno blago. Ko podjetje stranki izstavi račun, je v njem naveden tudi rok, do katerega naj bi bil znesek poravnan. Če do predvidenega roka denarja podjetje ne prejme, se to smatra kot dolg, ki ga je treba izterjati. Če želite izvedeti še več o izterjavah, si preberite spodnji prispevek.

Potrebna je previdnost, da ne ogrozimo odnosa s stranko

Pri postopkih izterjave je potrebna zdrava mera razsodnosti. Podjetje mora vedeti, kdaj je primeren čas, da začne s predvidenimi postopki ter na kakšen način naj se tega loti. Gre za to, da je več o izterjavah znanega to, da si nobena stranka ne želi, da bi bila v to vpletena. Če pristopamo na napačen način,to lahko zelo negativno vpliva na odnose med podjetjem in stranko. Sploh če gre za dolgoletno stranko, ki podjetju prinaša pomemben delež prihodkov, je pazljivost še toliko bolj na mestu.

Od blažjih metod k bolj konkretnim

Pravilo je tako, da se od blažjih metod pomikamo k bolj konkretnim. Tako v prvih fazah zadostuje, če stranki pošljemo prijazno sporočilo. V njem navedemo, za katero storitev je v danem primeru šlo, kakšna je bila cena zanjo, do kdaj je bilo predvideno, da naj bi stranka plačala. v sporočilu lahko predložimo telefonsko številko in pozovemo stranko, da nas pokliče, da se dogovorimo. Ko pokliče, skušajmo najti nov rok, ki bo obema ustrezal, do katerega naj bi stranka račun poravnala. Velikokrat to zadostuje. Kaj pa če ne? Potem lahko postopek ponovimo. Stranko še enkrat pokličemo ali pa jo kar osebno obiščemo, saj se to izkaže kot bolj učinkovit pristop.

Če učinka ni oziroma če se nam stranka izmika, potem je vsekakor pametno, da v primeru, ko je to zaradi višine zneska smiselno, posežemo po plačljivih metodah izterjave. Tukaj je mišljeno povezovanje s katerim od podjetjem, ki se ukvarja z izterjavo ali pa stopimo za nasvet kar do odvetnika. V končni fazi imamo na izbiro še to, da damo primer na sodišče. Več o izterjavah ne moremo narediti. Včasih se lahko trudimo v nedogled, pa ne dosežemo želenega cilja in tudi to je treba vzeti v zakup.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 17 do 26 °C

Petek
od 16 do 30 °C

Sobota
od 16 do 31 °C

Nedelja
od 17 do 30 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat