| 

Uporabne informacije

Mini blagajna

Mini blagajna

23.01.2018 ob 11:48

Mini blagajna je mobilna aplikacija, ki omogoča elektronsko izdajanje računov oziroma poročanje o izdanih računih in jo lahko namestite na pametni telefon ali na tablico.

Primerna je za tiste uporabnike, ki na mesečni ravni izdajo le manjše število računov. Večinoma se mini blagajna uporablja v kombinaciji s knjigo vezanih računov. Uporabniki vezane knjige računov so dolžni, da kljub pisni obliki izdanih računov podatke o njih posredujejo na Finančno upravo do 10. dne v mesecu za pretekli mesec. Lahko pa se uporablja kot samostojni način za izdajanje računov.

Kaj potrebujete za njeno delovanje?

Da bi lahko uporabljali mini blagajno, si morate nujno zagotoviti dostop do internetna. To vam namreč omogoča posredovanje vnesenih podatkov na FURS v pregled. Pred uporabo mini blagajne morate na mobilno napravo namestiti tudi namensko digitalno potrdilo, s katero boste dokazovali svojo identiteto in vam bo služilo za elektronsko podpisovanje izdanih računov.

Preden začnete z izdajanjem računov, morate sporočiti na FURS tudi podatke o poslovnih prostorih in izpolniti tudi vse ostale obveznosti, ki izhajajo iz določb zakona. Z internim aktom je treba tudi določiti način izvajanja potrjevanje računov. V istem poslovnem prostoru ni možno izdajati računov hkrati iz vezane knjige računov in preko mini blagajne.

Primerjava z drugimi programi za elektronsko izdajanje računov

Prednost mini blagajne je v tem, da je uporabnikom na voljo brezplačno. Vseeno pa sistem ni avtomatiziran v takšni meri kot pri standardnih programih za izdajanje računov. Posamezne postavke je treba vnašati ročno, kar je lahko zelo zamudno, zato je v primeru izdajanja večje količine računov bolj smiselno uporabiti standardne davčne blagajne, ki so na voljo v obliki elektronske opreme ali kot program, ki se ga namesti na računalnik. Tako je tak sistem dosti bolj primeren v kombinaciji z vezano knjigo računov, kjer račune izdate na drug način, prek mini blagajne pa jih samo prepošljete do FURS. Je pa prednost mini blagajne, da omogoča popravke izdanih računov, račun lahko v celoti stornirate, če je to potrebno. To velja le v primeru še ne izdanih računov. Če je bil račun že izdan, ga seveda ne morete zbrisati iz sistema.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Petek
od 16 do 32 °C

Sobota
od 17 do 29 °C

Nedelja
od 13 do 23 °C

Ponedeljek
od 10 do 23 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat