| 

Uporabne informacije

Kako izterjati dolgove v tujini?

Kako izterjati dolgove v tujini?

13.12.2017 ob 15:13

Razvoj tehnologije, izboljšava prometnih povezav in sprejem mednarodnih predpisov vedno bolj krepijo tudi mednarodne odnose in poslovanje na meddržavni ravni. Kljub temu, da je mednarodno poslovanje čedalje bolj priljubljeno, še vedno prihaja do težav, kot so nepoznavanje jezika, pravnih predpisov in kulture države s katero neko podjetje posluje. Poleg tega je pred začetkom poslovanja v tujini zelo zaželeno preveriti, kakšna je boniteta izbranega poslovnega partnerja. Za ta podatek ni potrebno oditi v tujino, saj določene baze agencij razpolagajo s temi podatki. V primeru, da pride do nastanka dolga v tujini, se je potrebno na to ustrezno pripraviti. Ko je v igri denar, lahko nastopijo razne neprijetnosti. Če pride do neizpolnitve denarnih obveznosti, običajno sledi izterjatev terjatev tujina tukaj ni ovira.

Prav v ta namen so se izoblikovala profesionalna podjetja, specializirane družbe za upravljanje s terjatvami, ki na učinkovit način poskrbijo, da upniki pridejo do poplačila nastalega dolga v tujini. Njihov način spopadanja s težavami je obziren, vendar učinkovit. Izterjava je cenovno ugodna in nikakor ne preveč zapletena. Če je izterjava dolga preveč blaga, se utegne zgoditi, da bodo dolžniki stalno iskali izgovore in denarja ne bomo nikoli videli. Če pa želimo s svojimi strankami nadaljevati poslovanje in ohraniti dobre poslovne odnose, izterjava dolga nikakor ne sme biti preveč agresivna.

Gre za strokovnjake, ki poznajo vse prijeme spopadanja z dolžniki. Izterjava v tujini bo vsekakor imela bistveno boljše izglede za uspeh, če jo bodo izvedla profesionalna podjetja. Na ta način se je moč izogniti dodatnim preglavicam, povezanih z izterjavo dolga v tujini. Nikakor namreč ne drži, da je denar dolžnikov, ki se nahajajo v tujini za vedno izgubljen.

Izvensodna ali sodna izterjava dolga?

Seveda je z izterjavo najboljše začeti obzirno. Prvo se poskuša do poplačila dolga priti po izvensodni poti. Izvensodna izterjava se lahko opravi preko telefonskega klica, pisnega opomina ali pa kar z obiskom dolžnika. Dolžnika se skuša na prijazen način pripraviti do tega, da poravnava nastalo obveznost. Če je takšno pogajanje z dolžniki uspešno, nikakor ni potrebno iti na sodišče. Pogajanja se velikokrat izkažejo za zelo učinkovit način. Strokovnjaki namreč dobijo vpogled v finančno stanje dolžnikov. Takoj jim postane jasno, ali gre za dolžnika, ki mu finančno stanje dopušča poravnati nastale obveznosti, ali pa gre za dolžnika, ki je povsem brez denarja. V slednjem primeru bi bil sodni postopek čista potrata časa in denarja. Če namerava upnik sprožiti postopek pred sodiščem, mora najprej ugotoviti pred sodiščem, katere države je postopek sploh mogoče sprožiti.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Petek
od 16 do 32 °C

Sobota
od 17 do 29 °C

Nedelja
od 13 do 23 °C

Ponedeljek
od 10 do 23 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat