| 

Postal sem podjetnik

Kako izterjati dolgovan denar?

Kako izterjati dolgovan denar?

07.09.2017 ob 15:22

Nihče se noče znajti v situaciji, ko ne bi dobil nazaj svojega denarja. V sedanjem času je ta problem še bolj pogost, saj se zaradi pomanjkanja denarja mnogi znajdejo v neprijetni dolžniški situaciji.

Postopek izterjave

Izterjava je izredno kompleksen postopek, zato se ga je potrebno lotiti preudarno, saj bodo v nasprotnem primeru dolžniki vedno našli izgovore in denarja ne boste več videli. Če želite pričeti s postopkom izterjave, morajo biti izpolnjeni naslednji pogoji: izdan račun, zapadel račun ter opravljeno delo brez reklamacij.

Postopek naj bi se začel že tretji dan po zapadlosti računa, vendar večina upnikov zaradi pomanjkanja časa tega ne upošteva. Upniki pogosto sprožijo ta postopek z opominom dolžniku, vendar to velikokrat pomeni zgolj potrato denarja. Najboljše je najprej opraviti klic, v primeru neuspeha pa pridejo na vrsto opomini. Če je očitno, da dolžnik nima namena poravnati svojega dolga, je najboljše, da se obrnete na podjetje, ki se s tem profesionalno ukvarja. Ta imajo že zaradi psihološkega učinka visoke izglede za uspeh. Potrebno je paziti, da izterjava poteka na legalen način.

Dve vrsti dolžnikov

Obstajata dve vrsti dolžnikov. Prvi hočejo poravnati svojo obveznost, a resnično nimajo denarja, drugi pa se kljub sredstvom plačilu izmikajo. Dolžniki, ki iz različnih razlogov ne zmorejo poravnati svojih obveznosti, se običajno dogovorijo za obročno plačevanje dolga ali odlog plačila.

Vloga dokazil

V današnjem času je zelo pomembno, da si vedno zagotovimo dokazila. To je podpis ustrezne pogodbe, v kateri so navedeni bistveni pogoji in zahteve ter pravice in obveznosti naročnika in izvajalca oziroma prodajalca. Če upnik tega ni storil, se lahko izterjava zakomplicira. V tem primeru dolžnik mogoče ne bo hotel poravnati dolga, zato bo edina pot postopek pred sodiščem, kar pa zahteva veliko truda in časa ter dokazovanje s pomočjo prič, dokumentacije in zapiskov, ki jih je podpisal naročnik.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od -1 do 10 °C

Petek
od -1 do 13 °C

Sobota
od -2 do 14 °C

Nedelja
od 3 do 16 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat