| 

Postal sem podjetnik

 Obračun plač prispevkov za samozaposlene

Obračun plač prispevkov za samozaposlene

24.04.2017 ob 23:07

Seveda je pri načrtovanju poslovanja najlepše gledati le na predvidene prihodke in dobiček, a veliko bolj pomembno je, da se pravočasno posvetimo tudi obračunu plač, prispevkov, stroškov, provizij in podobnih odhodkov, ki se včasih izmuznejo pozornosti zagretega podjetnika. Prispevkov je kar nekaj, predvsem pa so odvisni od nekaterih faktorjev, ki se nanašajo na ureditev oziroma organizacijo podjetja, zaposlitve, poslovanje in podobno. Treba je torej pravočasno ugotoviti, kateri prispevki pridejo v poštev v določenem primeru. Najbolje se je temu seveda posvetiti že pred ustanovitvijo podjetja, saj je treba že tedaj vedeti, kakšni bodo stroški delovanja in poslovanja.

Obračun plač prispevkov za s.p. 

Največ sivih las povzroča obračun plač in prispevkov samozaposlenim, predvsem tistim, ki se računovodskih opravil lotevajo kar sami. V tem primeru je treba namreč poznati in upoštevati obveznosti, ki jih je dolžan podjetnik mesečno poravnati v okviru prispevkov za samozaposlitev. Samostojni podjetnik mora plačevati prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje, prispevke za starševsko varstvo ter za zaposlovanje. Skupni znesek običajno prinaša okoli 300 € obveznosti mesečno, seveda pa je točna številka odvisna tudi od drugih dejavnikov, na primer od zaslužka v preteklem letu, medtem ko imajo podjetniki v prvem in drugem letu delovanja določene ugodnosti – oproščeno je plačevanje 50% oziroma 30% stroškov prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Pri pripravi poslovnega načrta je dobro opraviti tudi izračun predvidenih prispevkov. Le tako bo poslovanje teklo brez presenečenj in dodatnih stroškov. Če prispevki presegajo predvidene zaslužke, pa je najbolje, da idejo o samostojnem podjetništvu začasno opustite, saj je prispevke treba plačevati v vsakem primeru, tudi, če podjetnik v tem času sploh nima naročil oziroma prodaje.

Najboljša rešitev za obračun plač in prispevkov je koriščenje storitev računovodskega servisa. Strokovnjaki bodo poskrbeli za vse obveznosti, povezane s tem, hkrati pa bodo znali svetovati in pomagati. Njihov nasvet bo še posebej koristen ob začetnih korakih na poslovni poti, pa tudi pri dolgoročnem poslovanju.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 12 do 25 °C

Četrtek
od 15 do 22 °C

Petek
od 15 do 20 °C

Sobota
od 10 do 22 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat