| 

Uporabne informacije

Je vaša odločitev za zaščito blagovne znamke prenagljena?

Je vaša odločitev za zaščito blagovne znamke prenagljena?

V sodobnem poslovnem svetu, kjer ne manjka konkurence v praktično vsaki panogi, se zdi odločitev za zaščito blagovne znamke v vsakem primeru seveda smiselna. Vseeno pa je treba tej odločitvi nameniti dovolj premisleka – morda registracija znamke le ni najbolj smiselna možnost v dani situaciji.

Prenagljena registracija znamke

Odločitev za zaščito znamke je lahko prenagljena. To se pogosto zgodi pri manjših podjetjih in novih izdelkih, ki vstopajo na trg z relativno močno konkurenco. V takšnem primeru morda ni najbolj pametno hiteti z registracijo blagovne znamke. Zakaj? Zato, ker od nje ne bo velike koristi. Z registracijo želimo zaščititi znamko izdelka ali storitve za uspešen nastop na trgu, kar je vsekakor prikladna ugodnost, a ne povsem brezplačna – prinaša tudi stroške, ki jih mora zaščita upravičiti. Zaščita znamke izdelkov in storitev, ki na svojem področju med hudo konkurenco niti niso opazne, je v začetku morda nesmiselna in predstavlja le strošek, medtem ko zaščita sploh ni koristna.

Nesmiselna registracija znamke v tujini

Podobno velja za izbiro področja zaščite. Znamko je mogoče registrirati na različnih področjih, kar zagotavlja širšo zaščito, a tudi to ni vedno smiselna izbira. Za skrajen primer lahko vzamemo malo podjetje, ki posluje zgolj lokalno – nevarnost za zlorabo blagovne znamke v tujini je majhna, prav tako pa bi bila zanemarljiva tudi škoda, ki bi jo to povzročilo, če podjetje seveda ne načrtuje širitve na tuji trg. Poleg tako očitnih primerov pa najdemo tudi mejne, pri katerih ni tako očitno, kdaj je zaščita znamke v tujini smiselna in kdaj ne. Seveda ne odsvetujemo registracije znamke na tujih trgih, priporočamo pa temeljit premislek pred odločitvijo.

Zgornji pomisleki seveda veljajo predvsem za manjša podjetja, ki ne želijo izgubljati denarja z nerodnim poslovanjem. V večini primerov je slabost registracije znamke le ta, da postopek terja nekaj časa in denarja, tako da morebitne nepazljivosti na tem področju ne bodo preveč strogo kaznovane.

sorodni članki