| 

Uporabne informacije

Dolgovi: nevšečnost za dolžnika, predvsem pa za upnika

Dolgovi: nevšečnost za dolžnika, predvsem pa za upnika

16.01.2017 ob 11:26

Dolgovi so lahko velika nevšečnost, pa ne samo za tistega, ki dolguje, temveč tudi za upnike. Gre namreč za denarna sredstva, ki niso dostopna, kar povzroča preglavice podjetjem, ki imajo veliko dolžnikov, denarja pa ni. Zato imamo na voljo različne rešitve, ki pomagajo pri pridobivanju denarja od dolžnikov – najpogosteje se uporabljajo izterjave, pa tudi alternative so v določenih primerih zelo učinkovite. Odstop terjatve pride v poštev v določenih situacijah, kjer upnik oceni, da je bolje terjatev odstopiti drugemu. Na prvi pogled se to morda ne zdi smiselna rešitev, a v določenih primerih vsekakor pride prav.

Odstop terjatve pomeni prav to – terjatev se odstopi drugemu upniku, ki ima potem pravico do izterjave dolžnika. Gre torej za pravni postopek, ki prenese dolg do upnika na drugo fizično ali pravno osebo.

Kdaj se uporablja odstop terjatve?

Ker so poslovne terjatve sredstvo, ki predstavlja del kapitala podjetja, jih je načeloma dobro imeti – predstavljajo pripadajoči denar, ki sicer ni takoj na voljo, a praviloma vseeno šteje pod obratna sredstva. Zakaj bi torej odstopili terjatve? Razlogov je več. Odstop lahko služi poravnavi dolgov do drugega upnika, lahko cilja na to, da bo na ta način izterjava uspešnejša, lahko pa upnik preprosto ne verjame, da bo od dolžnika denar kdaj izterjal, in mu terjatev prav nič ne koristi. Odstop terjatve je torej uporabno pravno sredstvo, ki ne le odpravi potrebo prvega upnika po izterjavi dolga, temveč koristi tudi v odnosu prvega do drugega upnika.

Ker je odstop terjatve pravno sredstvo, kateremu je treba posvetiti dovolj časa in pozornosti, če želimo vse izpeljati legalno in brez težav, se seveda priporoča, da takšne zadeve urejajo pravniki. Strokovnjaki bodo bistveno bolj elegantno rešili tovrstne naloge, predvsem pa se ne bo treba ukvarjati z neznanim področjem. Kot vedno pa tudi tokrat to pomeni določeno plačilo, ki pa za uspešne podjetnike ne bi smelo predstavljati velike ovire.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat