| 

Uporabne informacije

Dolgovi: nevšečnost za dolžnika, predvsem pa za upnika

Dolgovi: nevšečnost za dolžnika, predvsem pa za upnika

Dolgovi so lahko velika nevšečnost, pa ne samo za tistega, ki dolguje, temveč tudi za upnike. Gre namreč za denarna sredstva, ki niso dostopna, kar povzroča preglavice podjetjem, ki imajo veliko dolžnikov, denarja pa ni. Zato imamo na voljo različne rešitve, ki pomagajo pri pridobivanju denarja od dolžnikov – najpogosteje se uporabljajo izterjave, pa tudi alternative so v določenih primerih zelo učinkovite. Odstop terjatve pride v poštev v določenih situacijah, kjer upnik oceni, da je bolje terjatev odstopiti drugemu. Na prvi pogled se to morda ne zdi smiselna rešitev, a v določenih primerih vsekakor pride prav.

Odstop terjatve pomeni prav to – terjatev se odstopi drugemu upniku, ki ima potem pravico do izterjave dolžnika. Gre torej za pravni postopek, ki prenese dolg do upnika na drugo fizično ali pravno osebo.

Kdaj se uporablja odstop terjatve?

Ker so poslovne terjatve sredstvo, ki predstavlja del kapitala podjetja, jih je načeloma dobro imeti – predstavljajo pripadajoči denar, ki sicer ni takoj na voljo, a praviloma vseeno šteje pod obratna sredstva. Zakaj bi torej odstopili terjatve? Razlogov je več. Odstop lahko služi poravnavi dolgov do drugega upnika, lahko cilja na to, da bo na ta način izterjava uspešnejša, lahko pa upnik preprosto ne verjame, da bo od dolžnika denar kdaj izterjal, in mu terjatev prav nič ne koristi. Odstop terjatve je torej uporabno pravno sredstvo, ki ne le odpravi potrebo prvega upnika po izterjavi dolga, temveč koristi tudi v odnosu prvega do drugega upnika.

Ker je odstop terjatve pravno sredstvo, kateremu je treba posvetiti dovolj časa in pozornosti, če želimo vse izpeljati legalno in brez težav, se seveda priporoča, da takšne zadeve urejajo pravniki. Strokovnjaki bodo bistveno bolj elegantno rešili tovrstne naloge, predvsem pa se ne bo treba ukvarjati z neznanim področjem. Kot vedno pa tudi tokrat to pomeni določeno plačilo, ki pa za uspešne podjetnike ne bi smelo predstavljati velike ovire.

sorodni članki