| 

Uporabne informacije

Komu pride prav e račun?

Komu pride prav e račun?

Pospešena »elektronizacija« v zadnjih desetletjih se je dotaknila praktično vsakega kotička naših življenj, tudi poslovanja. Ko primerjamo elektronske prakse s »staromodnimi«, običajno izpostavljamo mnoge prednosti sodobnega načina in zanemarimo nekatere slabosti. V poslovnem svetu pa še tako elegantnih rešitev ne smemo predstaviti kot univerzalnih, saj novo ni vedno bolje. Vprašati se je treba, kdo in kdaj bo najbolj profitiral od novosti. Tudi e račun moramo izpostaviti takšnemu premisleku.

Komu je namenjen e račun?


Gotovo tistim, ki so k uporabi takšnih računov zakonsko zavezani. Zakon o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike določa, da morajo na ta način poslovati vsi proračunski uporabniki, torej je za te e račun edina smiselna izbira. Nekaterim bi se morda zdelo, da pod to obveznost spada le majhen del podjetnikov, a to je velika zmota – v Sloveniji namreč s proračunskimi uporabniki posluje skoraj polovica podjetnikov!

E račun pa ni samo tisti, ki ga določa omenjeni zakon

Upoštevati moramo tudi druge elektronske račune, ki olajšajo poslovanje mnogim podjetnikom tudi takrat, ko ne poslujejo s proračunskimi uporabniki. Na ta način bodo na boljšem gotovo tisti, ki poslujejo na daljavo, predvsem tisti, ki opravljajo storitve preko spleta. Uvedba elektronskega obračunavanja je za te skorajda samoumeven korak.

Razlogi proti e računu

Seveda pa elektronsko poslovanje nekaterim podjetnikom ni blizu, medtem ko nekateri vidijo različne koristi v »staromodnem« poslovanju. Tisti, ki imajo vpeljan poslovni proces in jih predpisi ne zavezujejo k elektronskemu obračunavanju, bodo imeli upravičene pomisleke pred spremembami. Če je njihovo poslovanje hitro, brez težav in dodatnih stroškov, potem verjetno res ne bi pridobili kakšnih omembe vrednih koristi, ki bi upravičile čas, napor in denar, ki ga je treba vložiti v preskok na elektronsko poslovanje. Uporaba ustreznih sistemov za nekatere ni enostavna, če ni razloga za spremembo torej tudi ni smiselna.

sorodni članki