| 

Uporabne informacije

Slovenija se ne more pohvaliti z vzorno plačilno disciplino

Slovenija se ne more pohvaliti z vzorno plačilno disciplino

15.11.2016 ob 23:33

Slovenija je žal država, ki se ne more pohvaliti z vzorno plačilno disciplino. To ni le mantra ciničnih podjetnikov, temveč dejstvo, katerega potrjujejo tudi evropske raziskave. Gre za problem, s katerim se morajo vsakodnevno soočati samostojni podjetniki ter predvsem manjša podjetja – ta se pri poslovanju namreč pogosto zanašajo prav na redne prihodke od izdanih računov, zato lahko že zamude pri plačilih ogrozijo stabilnost podjetja. Kaj torej storiti, da bodo dolžniki vsak prejet račun čim prej poravnali?

Preventiva proti plačilni nedisciplini

Najbolje je ukrepati predčasno. Postopki izvršbe in podobnih rešitev so dolgi in zapleteni ter pogosto tudi neuspešni, zato je smiselno, da že prej poskrbimo, da bodo računi poravnani. Preventiva je na tem področju odgovornost podjetja, ki izdaja račune, saj je prejet račun že zakonska obveznost za plačnika. Če želi podjetje zagotoviti plačilno disciplino, mora nekaj storiti tudi samo. Prvi korak je ta, da skozi celoten poslovni proces skrbi za natančne informacije glede cen, načinov in rokov plačil ter podobnih podrobnosti, ki so pomembne za plačnika. Redno obveščanje o dolgovih, pa tudi predhodno obveščanje o predvidenih stroških zagotavlja, da bo plačnik stalno seznanjen s svojimi obveznostmi. Takšni ukrepi delujejo predvsem v tistih primerih, ko prihaja do zamud ali nesporazumov, nedosegljivosti in podobnih zapletov.

Drugi preventivni ukrep je predplačilo. Prejet račun mora biti poravnan še pred začetkom dela ali dostavo izdelka, kar pa spet ne pride v poštev v vsakem primeru. Pri tem je tudi možnost delnega predplačila, ki lahko hitro zavrne tiste, ki računov ne nameravajo poravnati.

Seveda pa včasih tudi preventiva ne zadošča, niti ne učinkujejo redna opozorila. V takšnih primerih pride na vrsto izvršba, ki je najbolj učinkovita, če se izvede takoj po ugotovitvi, da dolžnik prejetega računa ne namerava poravnati. Ob vseh podobnih ukrepih pa se moramo vprašati, ali je sploh smiselno investirati čas in denar v pravne ukrepe zoper neplačnike.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sobota
od 11 do 23 °C

Nedelja
od 10 do 23 °C

Ponedeljek
od 12 do 24 °C

Torek
od 13 do 25 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat