| 

Postal sem podjetnik

Privlačne rešitve za izboljšavo likvidnosti podjetij

Privlačne rešitve za izboljšavo likvidnosti podjetij

11.11.2016 ob 17:04

V sodobnem poslovnem svetu je nadvse pomembno, da podjetje posluje hitro in odzivno, brez zapletov in zamud. Le tako se lahko uveljavi kot zaupanja vredno podjetje, ki privablja stranke in partnerje, s tem pa uspeh. Na tej poti pa nadobudne podjetnike ovirajo številne nevšečnosti, med katerimi je žal znatna plačilna nedisciplina, pa tudi sicer je čakanje na denar lahko kar velik problem za podjetje, ki želi intenzivno poslovati. Na srečo pa obstajajo privlačne rešitve, ki izboljšajo likvidnost podjetja, omogočijo večjo prilagodljivost pri poslovanju z dobavitelji in drugimi partnerji ter zagotavljajo podjetju stabilnost in varnost pri poslovanju. Med temi rešitvami je tudi faktoring odkup terjatev, ki omogoča, da je izterjava dolga hitro razrešena.

Faktoring odkup terjatev omogoča podjetju takojšen prejem sredstev neplačanih računov. Ponudniki faktoring storitev pri svojih strankah odkupijo nezapadle terjatve, pri tem pa zahtevane zneske takoj poravnajo sami. V večini primerov se takoj poravna določen delež zneska, preostanek pa potem, ko plačnik dejansko poravna račun, je pa to seveda odvisno od ponudnika faktoringa ter dogovora pri posameznem primeru. Vedno pa za faktoring velja, da omogoča hiter prejem sredstev, kar podjetju prinaša vrsto prednosti. Takšna usluga seveda izboljša likvidnost sredstev podjetja, omogoča hitro in intenzivno poslovanje brez potrebe po čakanju na prilive, pa tudi mnogo večjo prilagodljivost pri odloženih plačilih, kar bo po godu predvsem dobaviteljem in podobnim poslovnim partnerjem.

Stroški faktoringa

Seveda faktoring odkup terjatev ni brezplačen. Navadno si ponudniki teh storitev prisvojijo delež zneska terjatev, kar v praksi pomeni, da pri vsakem plačilu obdržijo nekaj denarja za svoje usluge. To je v večini primerov obojestransko ugodna rešitev, res pa je, da faktoring ni vedno primerna opcija, ko je tema izterjava dolga. Treba je premisliti, ali je takšne vrste posredovanje res potrebno oziroma koristno, potem pa je treba najti tudi zanesljivega izvajalca. V primeru premišljene uporabe je faktoring lahko tudi odločilni faktor pri uspešnem poslovanju podjetja, zato je to vsekakor možnost, vredna temeljitega premisleka!

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od -1 do 0 °C

Četrtek
od -1 do 1 °C

Petek
od -1 do 3 °C

Sobota
od 0 do 3 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat