| 

Moja pisarna

Specializirani barvni tiskalniki

Specializirani barvni tiskalniki

Dandanes je razlika v ceni med barvnimi in črno-belimi tiskalniki oz. printerji zanemarljiva, pa tudi po večini drugih lastnosti so naprave v istih kakovostnih razredih precej konkurenčne. Imajo pa tako barvni printerji kot črno-beli tiskalniki določene prednosti, zaradi katerih je treba dobro premisliti, preden se odločimo za nakup nove naprave, saj je uporabnost ene ali druge vrste tiskalnika odvisna od primera do primera. V nekaterih primerih pa je barvni printer nedvomno edina smiselna izbira – vedno, ko je pogoj tiskanje v barvah, še posebej pa takrat, ko je kakovost barv ključnega pomena.

Fotografski tiskalniki

Med tiskalniki, ki posebej izstopajo s kakovostjo barvnega natisa, so na prvem mestu gotovo fotografski tiskalniki, ki se morajo seveda izkazati z odlično reprodukcijo vseh barvnih odtenkov. Da bo barva na fotografskem papirju res točno takšna, kot je bila zajeta na fotografiji, skrbijo napredni tiskalniki z izjemno natančnostjo. Navadno gre za brizgalne tiskalnike, ki barvo na papir nanašajo v zelo majhnih kapljicah, kar omogoča vso potrebno natančnost. Poleg tega imajo ti tiskalniki večji nabor barvnih kartuš kot običajni barvni tiskalniki – tiskajo s pomočjo petih ali več kartuš, v teh pa se običajno skriva posebno črnilo fotografske kvalitete.

Seveda bo treba za fotografski barvni printer odšteti nekaj več denarja, prav tako dodaten strošek predstavljajo tudi kakovostne kartuše. Cena na posamezen natis tako ni posebej ugodna, a to kakopak ni namen te vrste specializiranih tiskalnikov.

Tiskalniki velikih formatov

Druga vrsta specializiranih barvnih tiskalnikov pa so tiskalniki velikih formatov oziroma risalniki v najrazličnejših izvedbah. Ti se uporabljajo za tiskanje večjih zadev, na primer gradbenih ali inženirskih načrtov, promocijskih plakatov, obvestil in podobno. Tudi pri teh je tiskanje v barvah velika prednost, v večini primerov pa kakovost barv ni ključna prednost teh naprav – pri večjih formatih pride do izraza varčnost z barvo.

Poleg omenjenih obstaja še več vrst tiskalnikov, ki nudijo barvno tiskanje za specializiran namen. Pomislimo lahko tudi na naprave za sitotisk, na tiskalnike nalepk, označevalne naprave in podobno.

sorodni članki