| 

Postal sem podjetnik

Obratna sredstva

Obratna sredstva

19.10.2016 ob 14:24

Novopečeni podjetnik, ki bi se rad čim prej lotil dela, bo morda nekoliko zaskrbljen ob pogledu na vrsto pravnih izrazov, ki sestavljajo zahteve glede vodenja podjetja. Pri ravnanju z denarjem je treba spremljati vse možne podrobnosti, ki zahtevajo čas in pozornost, pogosto pa tudi veliko znanja in poznavanja področja. Prav zato je zelo koristen sodelavec podjetja tudi računovodski servis, a vseeno je dobro, da tudi vodstvo podjetja razume, kaj se dogaja z njihovimi sredstvi. Če se o tem primerno pouči, ne bo težav s spremljanjem in financiranjem obratnih sredstev.

Podjetja imajo svoja sredstva navadno v različnih oblikah. Ne gre namreč le za denar, ki v gotovini leži v sefu ali pa je prikazan kot številke na bančnem računu. Sredstva podjetja so lahko še marsikaj drugega. Obratna sredstva pa so tista, ki se pri poslovanju hitro spreminjajo v druge oblike sredstev. V to skupino sodijo tudi denarna sredstva, ni pa to edino. Najbolj tipični primer obratnih sredstev so zaloge, ki predstavljajo določeno vrednost, a so namenjene hitri prodaji in se na ta način spremenijo v denarna sredstva. Poleg tega v skupino obratnih sredstev med drugim uvrščamo tudi poslovne terjatve in kratkoročno usredstvene časovne razmejitve. V vsakem primeru gre za uporabna sredstva, namenjena za uporabo oziroma pretvorbo v kratkem času, navadno v manj kot letu dni.

Financiranje obratnih sredstev

Poslovanje podjetja je pogosto odvisno prav od obratnih sredstev, saj ta omogočajo hitro izmenjavo s poslovnimi partnerji in strankami. To pomeni, da neučinkovito financiranje obratnih sredstev zavira poslovanje in lahko povzroči popolno zaustavitev delovanja podjetja, zato je treba pravočasno poskrbeti, da so obratna sredstva vedno na voljo za uporabo. To lahko storimo na več načinov, med najbolj učinkovitimi pa so krediti, ki so namenjeni prav za financiranje obratnih sredstev. To rešitev lahko podjetje izkoristi za učinkovito delovanje in hitro poslovno rast!

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Nedelja
od 0 do 3 °C

Ponedeljek
od -3 do 4 °C

Torek
od -3 do 2 °C

Sreda
od -2 do 2 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat