| 

Uporabne informacije

Eračun, okolju prijazna in učinkovita oblika izdajanja računov

Eračun, okolju prijazna in učinkovita oblika izdajanja računov

12.08.2016 ob 12:18

V zadnjih obdobjih je vse pogostejša praksa pri podjetjih, uveljavljanje čim več digitalizacije ter čim manjši porabi papirja in potrošnega materiala za tiskalnike. Zato je Ministrstvo za finance Republike Slovenije pripravilo zakonodajo za elektronski račun, imenovan eračun. Oblika eračuna je zakonsko določena in v osnovi enaka za vsa podjetja in poslovne subjekte, dodajajo se lahko poljubne priponke. Korak k čim pogostejši uporabi eračuna je vlada Slovenije storila s 1.1. leta 2015, ko je zakonsko določila, da morajo vsi proračunski uporabniki za svoje poslovanje uporabljati eračun. Proračunski uporabniki so vse javne ustanove, kot so šole, vrtci, občine, upravne enote.

Kakšne so prednosti poslovanja z eračunom?

Glavni razlog oziroma namen elektonskega poslovanja, je varčevanje ter manjša poraba papirja. Dokumentov ob pošiljanju ni več potrebno natisniti, saj je varno shranjen v digitalni obliki pri izdajatelju in prejemniku računa. Prav tako se zmanjšajo stroški poštnih storitev, manj je ročnega dela za zaposlene. Naslednja velika prednost je varnost pošiljanja. Dandanes je nivo internetnega poslovanja zelo visok in več možnosti je, da se vaš račun izgubi v primerih, da ga vizično preko poštnih služb pošiljate stranki, kot pa preko interneta. In takoj ko pridemo do interneta, pridemo tudi do hitrosti pošiljanja podatkov v pravzaprav realnem času. Račun po naslednjo sekundo po izdajanju že v nabiralniku stranke. Arhivi s dokumenti v papirni obliki so sicer še vedno prisotni v več ali manj vseh podjetjih in pisarnah, ampak je preglednost zelo zelo slaba. Poiskati željen dokument izpred parih let je v gori papirja trnova pot, med tem ko eračun, shranjen v digitalni obliki, lahko najdemo z nekaj kliki in vnešenimi poizvedovalnimi nizi v parih sekundah. Sistem izdajanje je sicer za mnoge uporabnike, ki so več let vajeni klasičnega izdajanja, malce težji, ampak se ga da hitro priučiti ter je zelo enostaven in avtomatiziran za uporabo.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sobota
od 11 do 23 °C

Nedelja
od 10 do 23 °C

Ponedeljek
od 10 do 25 °C

Torek
od 13 do 25 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat