| 

Uporabne informacije

Kje odpreti poslovni račun?

Kje odpreti poslovni račun?

Če se odločate za ustanovitev svojega podjetja, ki bo po obliki s.p., velja dobro razmisliti o tem, kje boste odprli svoj poslovni račun, prav tako pa tudi o tem, ali ne bi morda prestavili tudi svojega zasebnega računa.

Prednosti kombinacije poslovnega in zasebnega računa

Ko odpirate poslovni račun, si boste zagotovo želeli izbrati banko, ki je znana po tem, da so stroški poslovanja pri njej nizki, prav tako pa je osebje prijazno in pripravljeno pomagati. O tipičnih stroških, ki nastanejo pri vsakem podjetju, se lahko pri različnih bankah seznanite že na njihovih spletnih straneh. Ugotovili boste, da so precejšnje razlike v tem, koliko vas stane vodenje poslovnega računa, uporaba elektronskega bančništva, provizija pri plačilu vsakega plačilnega naloga … Poleg tega pa velja preveriti tudi druge cene, na primer, koliko vam zaračunajo za posamezne vrste potrdil, obvestil, posebnih nakazil, vpis izvršbe … (Vpis izvršbe je še nekaj let nazaj pri največji banki stal kar 100 eur! Če ste bili brez denarja in so vam blokirali račun, je torej še banka pobrala čudovito vsoto.)

Ko najdete banko, ki vam ugaja, pa preverite, kakšne bi bile ugodnosti, če bi imeli pri njih tako osebni kot poslovni račun. Nekatere banke vam v primeru, da imate pri njih poslovni račun, ponudijo popuste pri osebnem, ali vam na podlagi poslovnega na osebnem omogočijo visok limit in podobno – tako lahko prihranite kar precej oziroma pridete kot s.p. do posojila, ki ga je sicer težko dobiti. (Sprijaznite se – s.p. pri večini bank na podlagi osebnega računa niti kredita za avto ne more dobiti.)

Zakaj je banki v interesu, da imate pri njej tako zasebni kot poslovni račun? Ker ima s tem račun več, seveda, to pa pomeni tudi več prihodkov. Tudi če vam ponudijo vse ugodnosti in vse popuste, še vedno zaslužijo. Saj veste – tudi pri posojilu vedno komplicirajo, pa čeprav z njim zaslužijo, če imate pri njih tako zasebni kot poslovni račun, pa so nekoliko bolj mirne, ker imajo dejansko pregled nad vsemi vašimi financami.

sorodni članki