| 

Moja pisarna

Razlika med poslovnim naslovom in sedežem podjetja

Razlika med poslovnim naslovom in sedežem podjetja

19.07.2016 ob 09:08

Vsako podjetje od najmanjšega samostojnega podjetnika pa do največje delniške družbe mora imeti v poslovnem registru določen sedež podjetja in poslovni naslov. Veliko ljudi je mnenja, da gre pri teh dveh poimenovanjih za popolnoma enako zadevo, vendar ni tako. Zato bomo v nadaljevanju razjasnili razliko med tema terminoma obenem pa predstavili še dva druga,ki sta z njima povezana.

Kaj je sedež podjetja?


Zakon o gospodarskih družbah določa, da je sedež podjetja kraj, kjer podjetje deluje oziroma, kjer deluje njegovo vodstvo. Poudarek je na besedi kraj. Se pravi, da je sedež lahko Ljubljana, Maribor itd., ne pa biti recimo Dunajska ulica 123.

Kaj je poslovni naslov?

Tukaj pa gre za dejanski naslov podjetja, torej za ulico in hišno številko, kjer podjetje posluje. Njegov pomen je zelo praktične in logične narave, saj je potrebno za vsako podjetje vedeti, kje se nahaja. Logično je tudi, da je ta naslov v kraju kjer je sedež podjetja.

Kaj je stalni naslov?

Stalni naslov je lokacija, kjer ima neka oseba prijavljeno stalno prebivališče. Pri malih podjetnikih se veliko krat zgodi, da je njihov poslovni naslov enak njihovemu stalnemu naslovu. Če so lastniki nepremičnine, kjer imajo stalni naslov to ne predstavlja popolnoma nobenega problema. V nasprotnem primeru pa potrebujejo pisno soglasje lastnika nepremičnine, ki ga je potrebno tudi notarsko overiti.

Kaj je naslov opravljanja dejavnosti?

Kot že ime pove, gre pri tem naslovu za mesto opravljanja dejavnosti. Uporablja se pri podjetjih, kjer je poslovodstvo na drugem mestu, kot proizvodne dejavnosti. Pri velikih podjetjih, ki imajo svoje poslovne prostore oziroma organizacijske enote raztresene po celotni državi je ta naslov zelo pogost.

Kot lahko vidite gre pri raznih poimenovanjih naslovov v podjetjih predvsem za birokratsko zapletanje poimenovanj lokacij, kjer se izvaja posel. Navadno se podjetniki s temi poimenovanji večinoma srečujejo pri registraciji podjetja, potem pa se na te detajle nekako pozabi.

sorodni članki


Komentarji: 1 

Dodajte komentar


jelena stanković | 24.07.2020 ob 12:35
Sspoštovani
mi smo majhno podjetje im bi prijavili pisarno na naslov na katerem živimo.Ali opstaja kakšn zakon kateri določa velikost pisarne,oz.knjigovotka nam je rekla da mora imeti 10 kvadratov.
Hvala,lp
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sobota
od 0 do 2 °C

Nedelja
od 1 do 4 °C

Ponedeljek
od 2 do 5 °C

Torek
od 3 do 5 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat