| 

Uporabne informacije

Zunanje izterjave so bolj uspešne kot notranje

Zunanje izterjave so bolj uspešne kot notranje

Imate dolžnike? Se vam čas izteka? Ne odlašajte, poiščite agencijo za izterjave in si omogočite poplačilo še danes.

V kolikor ste mnenja, da račun, ki ste ga izstavili stranki ne bo poravnan pravočasno, je časa, da ukrepate, precej manj, kot si to morda mislite. Ko izdate račun, je na računu vedno naveden še datum plačila. V kolikor stranka ne plača računa v navedenem roku, račun zapade. Nato morate stranki ponovno poslati račun in jo pisno obvestiti o zapadlosti plačila. V kolikor stranka ne plača računa, je najbolje, da jo pokličete in opozorite na morebitne posledice neplačanega računa. Tovrstni postopki so lahko bistveno oteženi, v kolikor je stranka vaš znanec ali družinski član. Ker pa je položaj lahko precej resen, je ključno, da si zagotovite poplačilo. Navsezadnje, verjetno ste tudi vi na drugi strani stranka. Če ne prejmete plačila, boste deležni izterjave od vaših dobaviteljev. Torej kako izterjati denar?

Izterjava je lahko notranja ali zunanja. Notranja je, ko se sami odločite za izterjavo. kličite in obveščate dolžnika, sami obvestite sodišče in navsezadnje sprožite sodni postopek. Ker pa je to zelo zamudno, utrujajoče in stroškovno bolj obremenjujoče, imate na voljo še zunanjo izterjavo. Zunanje izterjave izvajajo agencije za faktoring in odkup terjatev.

Kako poteka faktoring odkup terjatev? V kolikor agencija od vas odkupi terjatve, vam najprej povrne sredstva, nato pa se sama loti izterjave. Sprva agencije sprožijo postopek na enaki ravni kot ga sprožite vi. Torej najprej pošiljajo obvestila, kličejo, morda se celo dogovorijo za osebno srečanje, navsezadnje pa sledi sodni postopek.

Toda zakaj bi najeli agencijo, če lahko to sami naredite? Razlogov je kar precej. Prvič, agencija je bolj uspešna, ker se s tem ukvarja dnevno: imajo ustrezne pristope in seveda načine. Drugič, agencije niso čustveno ali kako drugače navezane na stranke. Glavno vodilo jim je izterjava. Tretjič, ker jim to predstavlja prihodek. Agencije vam zaračunajo odstotek od terjatve. Večji je znesek, večja je provizija.

(Vir slike: Pixabay.com)

sorodni članki