| 

Postal sem podjetnik

Poslovni načrt je potreben tedaj, ko iščete investitorja

Poslovni načrt je potreben tedaj, ko iščete investitorja

18.07.2016 ob 15:12

Marsikateri podjetnik, ki je začel z dejavnostjo bolj kot ne spontano, torej je ustvaril svoj s.p. iz nečesa, se čemer se je že sicer ukvarjal, se kar nekoliko prestraši, ko sliši besedno zvezo »poslovni načrt«. Sliši se namreč tako zastrašujoče, podjetnik pa ve le to, da dela tisto, kar zna, da je pri tem uspešen, da namerava s tem nadaljevati tudi v prihodnje – kaj ni tudi to povsem dober poslovni načrt?

Zakaj potrebujete poslovni načrt?

Vaše podjetje, njegova dejavnost, dosežki in cilji črno na belem. To je poslovni načrt, ki ga potrebujete, če želite v banki na primer zaprositi za podjetniško posojilo, če želite sodelovati na kakšnem razpisu za sredstva, če iščete vlagatelja med fizičnimi ali pravnimi osebami. Vaš poslovni načrt je namreč tisto, na podlagi česar se bodo odločili za sodelovanje oziroma za podpis pogodbe. In vsekakor včasih bilanca ter »dobro delam, in tako nameravam tudi v prihodnje,« ne zadostujeta. Potrebno je biti nekoliko bolj natančen, da si lahko partner ustvari čim boljšo podobo o našem podjetju in se čim bolj seznani z njegovim delom.

Kaj vse spada v poslovni načrt?

Poslovni načrt delimo na dva dela, na finančnega in na vsebinskega. Prvi del predstavlja naša bilanca in načrt stroškov, zaslužkov, investicij, vlaganj na različna podjetniška področja, vse od marketinga do kadrov. Drugi, besedilni del poslovnega načrta, pa je tisti, kjer ste lahko nekoliko bolj sproščeni in nekoliko manj omejeni z natančnostjo, saj je treba predstaviti predvsem svojo vizijo razvoja.

Besedilni del poslovnega načrta vsebuje naslednja poglavja: povzetek načrta, predstavitev (izdelek, storitev, podjetje, panoga), raziskava in analiza trga, plan trženja, predstavitev kadrov, razvoj, proces proizvodnje vključno z viri, časovni oziroma terminski načrt izvedbe, predstavitev tveganj in težav, financiranje.

Ste ugotovili, da se sliši zapleteno, pravzaprav pa vsak dober podjetnik dejansko za svoje podjetje pozna vse odgovore in mu ni težko predstaviti posameznih področij? Potem poslovni načrt sploh ni zapleten – potrebno je le najti nekoga, ki bo vse vaše misli in razlage zapisal.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat