| 

Postal sem podjetnik

Katere prednosti ima normiran s.p.?

Katere prednosti ima normiran s.p.?

08.07.2016 ob 12:20

Normirani samostojni podjetniki (ali na kratko normiranci) imajo kar nekaj prednosti pred tako imenovanim navadnim s.p.-jem.

Če imate idejo, zagon, motivacijo in nekaj privarčevanih evrov, je podjetniška pot najboljša rešitev in odgovor hkrati. Ko boste prepričani, da imate kar potrebujete in se boste odločili, da ustanovite podjetje, potem se odpravite na AJPES, kjer vam postopek registracije opravijo v enem dnevu in velo brezplačno. Ker pa bo to za vas prvo podjetje, ki ga ustanavljate, boste morali povedati tudi na kakšne način boste vrednotili vaše odhodke in prihodke. Od tega je odvisna višina akontacije za dohodnino. Ta vam potem omogoča, da bolj enostavno plačate davek na koncu poslovnega leta oziroma v mesecu marcu za prejšnje leto.

Višina davka pa je seveda odvisna od vaših prihodkov. V kolikor boste z vašo dejavnostjo zaslužili precej denarja, torej boste imeli visoke prihodke, je dobro razmisliti katero obliko s.p.-ja izbrati. Samostojni podjetnik lahko svoje prihodke in odhodke vrednoti po dejanski prihodkih in odhodkih ali po normirani poti. V prvem primeru to pomeni, da se na vsak prihodek zaračuna določena stopnja davka, ki se prične pri prvi najnižji stopnji, to je 16 odstotkov. Vsak zabeležen odhodek pa lahko potem podjetnik upošteva za nižanje davčne osnove, kar pa pomeni, da na koncu leta plača manj davka. Višina davka se veča z večanjem prihodkov. Tovrstna oblika s.p.-ja je uporabna v kolikor boste imeli veliko odhodkov ali pa boste beležili malo prihodkov. Če pa boste imeli kar precej prihodkov in zelo malo odhodkov, potem je najboljša pot zagotovo normirani s.p.

Normiranci plačajo fiksno stopnjo davka. To pomeni, da ne glede na prihodek se stopnja davka vedno obračuna v višini 4 odstotkov. Kot podjetnik ne boste vodili evidence o vaših stroških, ker jih niti ne boste mogli uveljavljati, ker e privzeto 80 odstotkov vseh prihodkov samodejno tretira kot strošek, in so zato oproščeni obdavčitve. Na razliko 20 odstotkov, kateri se tretirajo kot prihodek, pa se zaračuna vrednost DDV-ja v višini 20 odstotkov, kar pa nanese preračunanih 4 odstotke na celotni prihodek.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat