| 

Uporabne informacije

Kaj je delovni preizkus?

Kaj je delovni preizkus?

10.05.2016 ob 12:06

Poslovanje se iz leta v leto spreminja in konkurence je na posameznem področju vedno več, zato je prišlo do dejstva, da so podjetja predvsem iskala zaposlene, ki že imajo delovne izkušnje, primerne za njihovo delo, a včasih so na tak način izgubili možnost drugi, ki bi se mogoče na tem delovnem mestu zelo dobro izkazali, ampak niso imeli na voljo nobenih oprijemljivih dejstev, ki bi to lahko dokazala. Zato se v letu 2016 omogoča delovni preizkus.

Potek, pogoji in pravila

Delodajalci izberejo skupino ljudi, ki bi bili potencialni kandidati za poslovanje glede na razpisano delovno mesto. Da lahko zaženejo program delovnega preizkusa, morajo biti ti ljudje vsaj 6 mesecev pred samim pričetkom prijavljeni v evidenci brezposelnih oseb, obenem pa morajo biti stari vsaj 30 let. Na tak način bo delodajalec lahko preizkusil kandidate na samem delovnem mestu s pomočjo mentorjev (vsaj 20 ur) in tudi v samostojnem delu. Delodajalcu so stroški izvedbe preizkusa povrnjeni, mora pa biti program objavljen v javnem vabilu. Obsegati mora najmanj 100 ur in trajati največ za obdobje enega meseca. Kandidati delajo načeloma s polnim delovnim časom. Zagotoviti je potrebno mentorja, ki jih bo vpeljal v poslovanje podjetja, ta pa lahko vzame pod okrilje največ pet udeležencev. Oseba, ki program objavi, je lahko tako pravna kot fizična, obvezno je, da je vpisana v poslovni register in da vse skupaj izpolnjuje zahtevane pogoje. Preden se program prične izvajati je potrebno podpisati pogodbo z Zavodom za zaposlovanje Republike Slovenije in opraviti zdravniški pregled za posameznega kandidata, moramo pa jih tudi zavarovati za primere invalidnosti ali smrti kot posledice poškodbe na delu.

Upravičenost do povrnitve stroškov

Udeleženci prejmejo nadomestilo za prevoz in aktivnost, delodajalcem pa se prizna povrnitev stroškov za nastali strošek za zdravstvene preglede ali fiksni strošek 206 € za posebej opredeljene skupine v javnem povabilu, za predčasno zaključitev preizkusa (ne glede na razlog zakaj se ga je prekinilo), prav tako pa je delodajalec opravičen do povračila stroškov v primeru, da je zdravniška ocena negativna in se preizkusa kandidat ne more udeležiti.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 11 do 25 °C

Sreda
od 12 do 25 °C

Četrtek
od 14 do 21 °C

Petek
od 14 do 19 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat