| 

Postal sem podjetnik

Popoldanski s.p.

Popoldanski s.p.

10.05.2016 ob 12:04

Z drugo besedo mu rečemo tudi dopolnilni s.p. in gre za opravljanje dejavnosti, v okviru katere nismo zavarovani. Bistvo takega načina poslovanja je znižano plačilo stroškov in neobveznost samozaposlitve. Z vidika zavarovanja je torej omejeno, kdo lahko ustanovi popoldanski s.p., in sicer na zaposlenega, upokojenega ali študenta.

Razlika v polnem ali popoldanskem s.p. 

Glavna razlika so že omenjeni nižji stroški prispevkov in neobvezno zaposlovanje ustanovitelja podjetja. Vedeti pa moramo, da poslovanje na tak način prinese študentu obveznost plačila socialnih prispevkov z vidika podjetnika do 26. leta starosti. Nad tem letom pa študenti niso več zavarovani preko zaposlitve svojih staršev in so po posebnih pogojih zadolženi za doplačilo. Obenem pa morajo upokojenci nekoga zaposliti za polni delovni čas, če ga ne, so se dolžni zaposliti sami, pri čemer pa za čas zaposlitve ne prejemajo pokojnine.

Ustanovitev

Sama ustanovitev popoldanskega s.p. nam ne prinaša dodatnih stroškov. Mesečni stroški za podjetnike, ki so zaposleni preko rednega delovnega razmerja nad 40 ur mesečno pa znašajo v okviru prispevkov nekaj centov manj kot 65 EUR (plačuje se jih vsakega 15. v mesecu za preteklo obdobje), poleg teh pa še stroški vodenja poslovnega računa in računovodske storitve za knjigovodstvo in letno poročilo poslovanja, če ima potrebno znanje pa slednje lahko opravlja sam in se temu stroški izogne, obenem pa je potrebno tudi plačati oddajo bilance za AJPES. Plačilo prispevkov se opravlja ne glede na delovanje, saj mirovanje s.p. ne obstaja, UPN obrazce ne dobite preko DURS ampak jih izpolnjujete sami. Seveda je dobiček iz tega naslova obdavčen, sešteje se z ostalimi prihodki in se, tako kot v primeru, da tega ne opravljamo, obdavči glede na dohodninsko lestvico.

Poleg ureditve stroškov pa za poslovanje potrebujete še poslovni račun in poslovni naslov ter sedež podjetja, pa še urejene telekomunikacije, sistem za izdajanje računov ter vsekakor spletno povezavo z vašimi kupci

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat