| 

Postal sem podjetnik

Glede na vrsto podjetja se pravila za poslovanje z gotovino močno razlikujejo

Glede na vrsto podjetja se pravila za poslovanje z gotovino močno razlikujejo

28.04.2016 ob 14:21

Glede na vrsto podjetja se pravila za poslovanje z gotovino močno razlikujejo. Skupno je vsem pravilo, da po večini plačila za storitve ali blago opravljajo preko transakcijskih računov, v primeru da uporabijo gotovino, lahko to storijo le do zneska 420 €. Zakon o davčnem postopku pa seveda dovoljuje še nekatera specifična plačila v gotovini. Tega zakona se je pametno držati in delovati v njegovih okvirih, saj smo v letu 2015 bili vsi priča poostrenemu davčnem nadzoru, ki je poleg kršitev pri izdajanju računov pokazal tudi veliko kršitev glede poslovanja z gotovino.

Razlikovanje med gotovinskim poslovanjem za s.p. in d.o.o.

Družbam z omejeno odgovornostjo je poslovanje z gotovino omejeno glede na interni akt, ki ga sestavijo sami ob pričetku delovanja podjetja. Ta akt določa maksimalno višino gotovine, ki jo ima lahko podjetje v svoji blagajni, poleg tega pa tudi katera plačila se bodo z njo opravljala (upoštevati je potrebno Zakon o davčnem postopku). Poleg te je družbi dovoljeno v blagajni imeti tudi gotovino, ki so jo za različne dovoljene namene dvignili s poslovnega računa. Akt obenem določa tudi v kolikšnem času je podjetje dolžno višek iz blagajne prenesti na svoj poslovni bančni račun.

Pri samostojnem podjetniku pa je situacija drugačna zaradi tega, ker se denar prosto pretaka in ni potrebna nobena omejitev glede višine gotovine v njegovi blagajni. Če ni sprejet Sklep o poslovanju z gotovino in blagajniškim maksimumom pa niti nimajo omejitev glede prejetega plačila v gotovini.

Spletno nakupovanje

Moderniziranje in tehnološki razvoj pa omogoča razcvet spletnega nakupovanja, ki se ga poslužujejo tako mala podjetja kot tudi velike korporacije in v času, ko se to razmnožuje, je seveda odprlo nova vprašanja glede tega, kaj se smatra za gotovinsko poslovanje. Mejo določa končna izvedba plačila. V primeru, da je posredi UPN obrazec, se zadeva smatra za gotovinsko poslovanje.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat