| 

Uporabne informacije

Davčna e-blagajna pride v poštev za vse, ki poslujejo z gotovino

Davčna e-blagajna pride v poštev za vse, ki poslujejo z gotovino

30.03.2016 ob 15:55

Vsak podjetnik in potrošnik že skoraj ve, da je 2. januarja 2016 v veljavo prešel zakon, ki zapoveduje, da vsa podjetja, ki poslujejo z gotovino, izdajajo temu ustrezen račun, stranke pa so dolžne račun hraniti neposredno po izhodu iz objekta, kjer so račun prejele.

Davčne e-blagajne so nujno obvezne za vse tiste podjetnike, ki poslujejo z gotovino. V kolikor menite, da nimate interneta in to lahko tudi dokažete, potem spadate v skupino, kateri uporaba davčne e-blagajne ni obvezna. V primeru, da izdate bore malo računov, približno do 10 na dan, potem lahko namesto davčne blagajne uporabljate brezplačno internetno aplikacijo Mini blagajna.

Kako deluje davčna e-blagajna?


Davčna e-blagajna jo preko sistema direktno povezana s sistemom na FURSU (Finančna uprava Rrepublike Slovenije). Preden trgovec stranki izroči račun, se ta predhodno prikaže na FURSU, kjer ga sistem preveri in zabeleži, nato se šele natisne pri samem ponudniku. To se seveda izvede z bliskovito hitrostjo.

Predvidene sankcije?

V kolikor podjetje ne izstavi računa in ga ob tem delu zaloti inšpekcija, je podjetnik lahko ob nekaj tisoč evrov. Kazni so predvidene tudi za stranke, v kolikor le te ne vzamejo računa.
Davčna blagajna je sistem, s katerim si država na letni ravni obeta do približno 100 milijonov evrov dodatnega denarja. Davčne blagajne so uvedli in tudi uvajajo drugod po svetu. Trenutno število uporabnikov davčne blagajne je približno 40.000. Vsak dan se število uporabnikov spreminja. Vsi tisti, ki poslujejo preko vezane knjige računov, bodo na davčno blagajno prešli najkasneje v letu 2017. V kolikor poslujete z vezano knjigo računov potem davčne blagajne ne smete imeti v istem prostoru kot imate knjigo računov. Za vse tiste, ki pa ne poslujete z gotovino, uporaba davčne blagajne ni obvezna. Zaenkrat.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Petek
od 8 do 19 °C

Sobota
od 9 do 17 °C

Nedelja
od 8 do 18 °C

Ponedeljek
od 10 do 20 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat