| 

Postal sem podjetnik

Ko so računi neplačani, denarja pa ni...

Ko so računi neplačani, denarja pa ni...

21.03.2016 ob 08:45

Kaj narediti v primeru, ko potrebujete sveženj denarja, ampak nočete na banko po kredit? Za poslovneže, ki se soočajo s tem problemom, je lahko rešitev tudi faktoring.

Faktoring je metoda financiranja, ki omogoča podjetnikom, da prodajo prejete račune tretji osebi, imenovani faktor. Računi se faktorju prodajo za določen odstotek njihove vrednosti. To pa pomeni, da boste skoraj takoj prejeli večino plačila za vaše storitve ali proizvode. Nato breme prevzame faktor in po opravljeni transakciji, ki ga opravi stranka na račun faktorja, podjetniku nakažejo preostanek denarja, ki je zmanjšan za določeno provizijo.

Takšen način poslovanja je zelo privlačen in se čedalje hitreje uveljavlja v poslovnem svetu, kajti omogoča skoraj takojšnje prejetje plačila, ne glede na velikost ali dejavnost podjetja. Predvsem pa je namenjen manjšim in srednje velikim podjetjem, ki prodajajo storitve ali proizvode večjemu številu odjemalcev.

Kako deluje faktoring?
Kopije izdanih računov posredujete faktorju, ki vam plača med 70 in 90 odstotkov njihove vrednosti. Plačilo se izvede zelo hitro, običajno že v prvem tednu. V kolikor izbrani faktor sprejema tudi elektronske račune, je transakcija lahko opravljena v enem dnevu. Preden bo faktor sprejel vaše račune, bo seveda preveril sposobnost poslovanja in plačevanja vaše stranke oziroma dolžnika. Če je tveganje previsoko, faktor ne bo sprejel posla. V kolikor je vse v redu, potem faktor obvesti stranko, da mora račune poravnati na njihov račun. Ko je transakcija opravljena, vam bo faktor nakazal še preostali del zneska, ki bo znižan za določen odstotek provizije. Provizija znaša med 3 do 6 odstotkov.

In prednosti uporabe faktoring storitev? Morda največja prednost je, da podjetje dobi takojšno plačilo, kar jim omogoča nadaljnje poslovanje.

Ostale prednosti:
- Ni potrebnega zavarovanja. Faktor preveri plačilno sposobnost stranke in to služi kot osnovo za poslovanje.
- Omogoča sklepanje kakovostnejših pogodb, ker je zmanjšan riziko neplačevanja storitev oziroma proizvodov.
- Faktor prevzame storitev celotnega procesa. Tako se podjetja osredotočajo na svojo dejavnost, ostalo pa prepustijo faktorju.

Kljub temu, da je faktoring dobra rešitev, moramo biti pozorni na določene elemente, namreč v določenih primerih je lahko precej draga storitev. Morda celo dražja kot najem kredita pri določeni banki. Provizija, ki jo faktor zaračuna, v odvisnosti od zneska, je lahko kar visoka. Zato si je potrebno izračunati kaj so bolje izplača. In še druga morebitna nevšečnost je, da se mora dolžnik strinjati, da bo podjejte, kateremu dolguje, preneslo terjatve na tretjo osebo, torej na faktorja. Ampak kot že rečeno, faktoring je velikokrat ugodna rešitev.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Ponedeljek
od 7 do 14 °C

Torek
od 4 do 14 °C

Sreda
od 8 do 2 °C

Četrtek
od 0 do 8 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat