| 

Uporabne informacije

Naj bo izterjava dolga opravljena profesionalno - hitro in predvsem z dobičkom

Naj bo izterjava dolga opravljena profesionalno - hitro in predvsem z dobičkom

29.02.2016 ob 15:59

Današnji trg je vedno bolj prežet s problematiko nerednega plačevanja računov oz. naročil ter z problematiko posledičnega zmanjšanja likvidnosti podjetij. Nekoč finančno stabilna podjetja, se ujeta v takšno situacijo zlomijo, saj jih lastna izterjava dolga in zadolževanje s krediti spravi tako daleč, da se po tem še komaj da poberejo in težko zopet pridejo na zeleno vejo.

Toliko problemov, a le zaradi nekaj neprevidnosti. Podjetje mora že od samega začetka misliti na vse in pod vse, sodi poleg kvalitetne proizvodnje izdelkov ali storitev in njihove prodaje tudi izbira pravih, finančno stabilnih kupcev, z redno plačilno disciplino. To bi moral biti ključen pogoj. Kajti, ko se podjetje enkrat znajde v situaciji, ko je vedno manj redno poravnanih izdanih računov ter vedno več takšnih, ki jih je potrebno o tem opominjati in terjati, je nekaj pošteno narobe. Izterjava dolga zna biti kar velik zalogaj za podjetje, ki s tem nima izkušenj in še manj znanja o tem kako se jih lotiti in jih rešiti. Da bo izterjava dolga učinkovita je potreben tudi ustrezno izobražen kader, ki bo seznanjen z vsemi metodami izterjav. Predvsem pa takšen kader, ki bo izterjave spremljal redno in skrbel, da se tveganje zmanjšanja likvidnosti še bolj ne poveča ter ogrozi podjetje.

Zavedati pa se je potrebno predvsem dejstva, da se lastne izterjave dolgov podjetje ne sme oklepati predolgo, temveč se v pravem času obrniti na profesionalno pomoč. Ena izmed takšnih rešitev z profesionalno pomočjo so zunanja podjetja za izterjavo dolgov ali tako imenovane faktorinške družbe. Le- te delujejo s pomočjo finančnega orodja, faktoring, ki podjetjem s tovrstnimi težavami pomagajo odpraviti tveganja finančnega poslovanja, učinkoviteje upravljati s terjatvami ter tudi izboljšati njihovo finančno likvidnost.

To finančno orodje je danes eno izmed najbolj uporabljenih, predvsem zaradi tega, ker podjetju omogoča takojšnji pritok denarja iz zapadle terjatve (izplačilo v roku nekaj delavnih dni). Pri faktoringu gre tako namreč za profesionalni odkup terjatev, ki zagotovi izplačilo terjanega denarja. Izterjava dolga tako več ni problem podjetja, ampak faktorinške družbe. Podjetje na koncu dobi izplačilo zapadle terjatve do višine 80%, zaradi faktorinške provizije, njihovih stroškov.

(Vir slike: Pixabay.com)

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 12 do 25 °C

Četrtek
od 15 do 22 °C

Petek
od 15 do 20 °C

Sobota
od 10 do 22 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat