| 

Postal sem podjetnik

Kako je s prodajo vstopnic in žetonov po uvedbi davčnih blagajn?

Kako je s prodajo vstopnic in žetonov po uvedbi davčnih blagajn?

26.02.2016 ob 11:22

ZDavPR (Zakon o davčnem potrjevanju računov) določa, da morajo podjetniki, ki poslujejo preko gotovine, pri svojem delu uporabljati tako imenovane davčne blagajne. Davčna blagajna je pravzaprav elektronska naprava, ki poleg izdaje računov omogoča še povezljivost z davčnimi organi Slovenije preko interneta in pošiljanje podatkov o plačanem računu ter pridobivanje potrdil o potrjenosti in ustreznosti računa.

Vsi terenski prodajalci, naj gre za serviserje, dimnikarje, prodajalce na domu, zavarovalniške agente ipd., morajo torej ob prodaji poskrbeti, da se uporablja davčna blagajna. To torej velja tudi za prodajalce vstopnic.

Vsaka vstopnica mora vsebovati vse potrebne podatke, ki so določeni:

  • po zakonih o DDV;
  • po zakonih o davčnem postopku;
  • po zakonu ZDavPR.
Vstopnica namreč velja kot izdani račun, zato mora vsebovati vse podatke, ki jih vsebujejo tudi izdani računi. Koda ZOI (Zaščitna oznaka izdajatelja računa) in EOR številka (Enkratna identifikacijska oznaka računa) mora biti tako zapisana na dnu, če pa te številke na vstopnici ni zapisane (v primeru, da so vstopnice natisnjene vnaprej ali pa da vstopnic ne izdaja preko naprav, ki to omogočajo), mora zavezanec izdati ločen račun, ki bo to številko vseboval.

Kako pa je z vstopnicami, ki se prodajajo v avtomatih?


V potniškem prometu (avtobusi, vlaki, žičnice ipd.) se pogosto uporabljajo kar avtomati, preko katerih lahko posameznik kupi željeno vstopnico, karte ali žetone. V tem primeru velja izjema. Obveznosti izdajanja računov so v teh primerih nekoliko drugačne. Poglejmo si, kako.

Davčni zavezanec mora v teh primerih napraviti popise: najprej začetne zaloge, nato tudi končne zaloge. To mora početi vsaj 1x na mesec. Kako zavezanec to stori, ni pomembno, treba je le priskrbeti podatke o prodaji.

(Vir slike: Pixabay.com)

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 19 do 29 °C

Petek
od 18 do 23 °C

Sobota
od 16 do 27 °C

Nedelja
od 15 do 30 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat