| 

Uporabne informacije

Kateri so načini za upravljanje s terjatvami?

Kateri so načini za upravljanje s terjatvami?

01.02.2016 ob 19:57

Pogosta težava podjetij so partnerji, ki za opravljeno storitev ne plačujejo računov. Težava postaja vedno večja, s tem ko se takšnih dolžnikov nabira vedno več, dolgovi pa se zavlečejo čez mesece ali celo čez leta. To podjetja vodi v finančne težave, prav tako pa se zapravi ogromno časa in zdravja za upravljanje s terjatvami. Načinov za upravljanje s terjatvami je več, kateri pa je najboljši, pa je odvisno od časa in situacije.

V nadaljevanju si preberite, katere načine lahko uporabite za to, da boste pridobili svoje plačilo.

Storitev odkup zapadlih terjatev


Verjetno je to najbolj enostavna in uspešna storitev. Pri tej storitve se med upnika in dolžnika vključi še tretje podjetje, ki od upnika odkupi terjatve. Upnik lahko prejme od 80 do 90 odstotkov nakupne vrednosti terjatve takoj, preostanek pa takrat, ko kupec poravna račun. Možno je tudi, da podjetje v takoj prevzame terjatev v celoti. V tem primeru upnik takoj prejme 100 odstotkov nakupne vrednosti terjatve. Storitev je mogoča tudi za odkup zapadlih terjatev in je precej uspešna.

Princip verige - verižna kompenzacija

Velikokrat je v situacijo terjatev vključenih več podjetij, ki so dolžna plačila med seboj, po principu verige. To pomeni, da je prvo podjetje dolžno drugemu, drugo podjetje je dolžno tretjemu, tretje četrtemu in tako naprej. V takšnih situacijah je za vse člene najbolj ugodno, da naredijo medsebojni pobot odprtih postavk. Zaradi preprostosti je ta postopek najpogosteje uporabljen, saj je najcenejši, žal pa ni vedno možen.

Konvertiranje

Konvertiranje je sicer novejši način za zapiranje terjatev, a se je izkazal za zelo učinkovitega. Ta možnost je še posebno primerna za uvozna in storitvena podjetja. Konvertiranje odprtih terjatev poteka preko prijave v pobot AJPES. V sistemu sodeluje večje število gospodarskih subjektov, ki v prijavljajo svoje obveznosti do dobaviteljev. Prednost konvertiranja je tudi cena, saj so stroški storitve nizki.

Mediacija

Mediacija je postopek, kjer v proces izterjave vstopi še tretja oseba, ki pomaga pri sporazumevanju in iskanju najboljših rešitev tako za dolžnika kot za upnika. Lahko se izkaže, da je ta storitev še bolj ugodna kot so odkup zapadlih terjatev, verižna kompenzacija ali konvertiranje, vendar to ni nujno. Prav tako ni nujno, da bo postopek uspešen.

Sodna izterjava

Najbolj znana in najdražja metoda za plačilo dolgov je sodna izterjava. Ponavadi je zato sodna izterjava zadnja odločitev, ko vse ostale metode odpovedo.

Preventiva

Preventiva je najbolj uspešna in najcenejša metoda v boju proti neplačnikom. Naloga podjetnikov je, da pred sodelovanjem z drugimi podjetji preverijo njihovo bonitetno oceno in ugotovijo s kom sodelujejo. Postopek je enostaven, vzame malo časa, učinek pa velik. Če preventiva ne uspe, je najpogostejši uporabljen postopek odkup terjatev oziroma odkup zapadlih terjatev.

(Vir slike: Pixabay.com)

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Petek
od 8 do 19 °C

Sobota
od 9 do 17 °C

Nedelja
od 8 do 18 °C

Ponedeljek
od 10 do 20 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat