| 

Uporabne informacije

Davčne blagajne: Prekletstvo in usluga

Davčne blagajne: Prekletstvo in usluga

25.01.2016 ob 13:05

Novi zakon, ki za gotovinsko poslovanje zahteva davčno blagajno ali drugačen način potrjevanja računov, je med podjetnike prinesel dodatne stroške, stres in zbeganost. Po drugi strani je zakon prisilil, da so nekateri podjetniki začeli izdajati račune z računalniškimi napravami, namesto da bi jih še vedno pisali na roke. Iz tega lahko sklepamo, da so davčne blagajne prinesle tako prekletstvo, kot uslugo hkrati.

Prekletstvo…

Največje prekletstvo so visoke kazni, ki jih zavezanci lahko dobijo za neuporabo ali napačno uporabo davčnih blagajn. Marsikateri podjetnik bo zaradi teh kazni prisiljen zaključiti s poslovanjem, kar bo negativno vplivalo na gospodarstvo. Prav tako je prekletstvo nepravilno delovanje blagajn. Ponekod morajo na izpis računa namreč čakati tudi po več minut. Lahko verjamemo, da bodo te in podobne težave skozi čas odpravili.

Ne pozabimo še na dodatne začetne stroške, saj morajo podjetniki sami pokriti investicije v nakup primernih blagajn. Poleg tega morajo še paziti, da bodo našli kakovostnega ponudnika. Pri tem za vse, ki iščete ponudnika davčnih blagajn, velja omeniti POS iz podjetja Saopnet.

… in usluga


Po drugi strani je nov zakon nekatere podjetnike prisilil, da stopijo v 21. stoletje. Veliko ljudi je namreč račune še vedno pisalo na roke, kar je bilo zelo zamudno, najprej s samim pisanjem, nato pa še z vnašanjem podatkov v računovodstvu. Res je, da se račune še vedno lahko piše ročno, vendar je postopek postal še bolj zapleten, ker morajo podjetniki vsak račun še enkrat ročno potrditi. To pa je vodilo v to, da so podjetniki raje dali konec ročnemu pisanju računov.

Računi so zaradi blagajn, kot je POS, boljše organizirani, računovodje pa avtomatsko prejmejo podatke o izpisanih računih. To pomeni manj nepotrebnega dela tako za podjetnike in računovodske servise. Čas in energijo, ki bi ju drugače posvečali v pisanje računov, sedaj lahko namenijo v izboljšanje ponudbe in večjemu posvečanju strankam.

Če potegnemo črto, so davčne blagajne prekletstvo le zaenkrat, na dolgi rok, ko bodo odpravljene vse napake in nepravilnosti, pa lahko rečemo, da so vsem prinesle uslugo, saj dajejo boljši nadzor državi in boljšo organizacijo poslovanja podjetnikom. Seveda je pomembno, da se bodo za davčne blagajne odločili pri pravem ponudniku. Saopnez POS in le nekaj drugih redkih ponudnikov že sedaj ponuja nemoteno delovanje davčnih blagajn, medtem ko imajo drugi ponudniki to storitev še v razvoju.

(Vir slike: Pixabay.com)

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Petek
od 14 do 20 °C

Sobota
od 12 do 24 °C

Nedelja
od 13 do 24 °C

Ponedeljek
od 14 do 20 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat