| 

Postal sem podjetnik

Morajo društva imeti davčne blagajne?

Morajo društva imeti davčne blagajne?

11.12.2015 ob 13:27

Vse bližje je novo leto in s tem obvezna uporaba davčnih blagajn za nadzorovan potek plačilnega prometa. Davčne blagajne so namenjene predvsem za čim boljši nadzor izdelave in brisanja računov. Obvezne bodo pa praktično za vse, ki poslujejo z gotovino, torej za podjetja, kmete in tudi društva.

Prav za slednje se poraja vprašanje, kako smiselna je uporaba novih blagajn. Večina društev v Sloveniji ima letno sorazmerno malo prometa, ki največkrat ne presega nekaj tisoč evrov. Dobra novica za društva, ki mesečno izdajo malo računov je, da se jim z davčnimi blagajnami ne mudi.

Za tiste, ki mesečno izdajo manjše število računov, bo FURS omogočil potrjevanje računov preko aplikacije na spletni strani eDavki. Za slednje bo omogočen poenostavljen način izdaje in potrjevanja računov pri davčnem organu. Če je tak način poslovanja za društva spremenljiv, je odločitev prepuščena društvom samim. Društva bodo za uporabo eDavkov seveda potrebovala potrebno strojno opremo, internetno povezavo in digitalno elektronsko potrdilo.

Praktično bo poslovanje z gotovino za društva potekalo podobno kot do sedaj, le da bo potrebno vsak izdan račun, za katerega bodo prejela gotovino, potrditi preko sistema eDavki. Za vsak izdan račun bo na voljo od deset do štirinajst dni po izdaji časa, da se ga vnese še v sistem eDavki.

Če pa društvo izrecno posluje le preko negotovinskega poslovanja, pa davčne blagajne, tako kot za vse ostale poslovne subjekte, ne igrajo vloge. Vendar je to v realnosti v društvih (skorajda) popolnoma neizvedljivo.

(Vir slike: Pixabay.com)

sorodni članki


Komentarji: 1 

Dodajte komentar


sonja | 11.01.2016 ob 19:23
Zanima me kako je če člani vsak mesec plačujejo ( članarina je letna) vendar razdeljena na 10 mesecev) preko položnic. Kako je če člani društva sami organizirajo izlet, tajnik samo pobere denar in ga po številu članov plača organizatorju izleta ) seveda se izda plačilo za vsakega plana posebej. Hvala za odgovor
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Nedelja
od 3 do 17 °C

Ponedeljek
od 4 do 19 °C

Torek
od 3 do 19 °C

Sreda
od 1 do 19 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat