| 

Postal sem podjetnik

Če do plačila ne pride, se čimprej lotite izterjave

Če do plačila ne pride, se čimprej lotite izterjave

13.11.2015 ob 13:03

Plačilna nedisciplina v Sloveniji postaja čedalje večji problem, ki s seboj prinaša tudi precejšnje posledice za podjetja. Nelikvidnost je ena izmed njih, zato se podjetja v stiski velikokrat obrnejo na ponudnike izterjave, v želji po pridobitvi denarnih sredstev iz zapadlih terjatev.

Prihod v EU je sicer slovenska podjetja nekoliko zaščitil pred poslovno nedisciplino (več v novem Zakonu o izvršbi in zavarovanju), predvsem v smislu krajših rokov za izplačevanje zapadlih obveznosti ter zamudnih obresti. A do izterjav še vedno prihaja, v glavnem pa se to dogaja zaradi propadlih podjetij (primer: stečaj ali prisilna poravnava).

Seveda se podjetja lahko pred plačilno disciplino na enostaven način zavarujejo (pregledajo bonitete podjetja, s katerim nameravajo skleniti pogodbo, poiščejo podatke o njihovih preteklih plačilnih navadah, zahtevajo lahko predplačilo...), a tudi v tem primeru lahko vseeno pride do tega, da podjetje, s katerim sodelujejo, pride v težave in celo propade. Proti temu torej kot podjetniki ne moremo nič, lahko pa se odločimo za elegantno rešitev: zavarujemo svoje terjatve, in sicer pri enem izmed priznanih (slovenskih) podjetij, ki to storitev ponuja.

Treba je poznati tudi nekaj statistike: ta kaže, da podjetja veliko bolj verjetno svoje obveznosti poravnavajo tik po izdanem računu. Kasneje verjetnost, da bo do plačila prišlo, hitro upada. Čim prej je torej treba zagotoviti, da bo stekla izterjava, v kolikor se za to odločimo. Na voljo imamo več načinov: klicanje po telefonu, pošiljanje e-pošte in osebni obiski na naslovu dolžnika se lahko izkažejo za učinkovit način. A ne vedno. Tedaj je lahko naša rešitev tudi izterjava preko sodišča, a pri tem vzeti v zakup tveganje, da v dolgotrajnem postopku podjetje pride do novih težav in morda celo propade v tem času.

Podjetja, ki se ukvarjajo z izterjavami, so torej veliko boljša odločitev. Za poplačilo vaših že opravljenih storitev v tem primeru poskrbijo kar sami, pri tem pa uporabijo svoje znanje in izkušnje, česar vi kot podjetnik in strokovnjak na nekaterem drugem področju ne morete imeti. Posredovati jim morate le vso potrebno dokumentacijo, iz katere je jasno razvidno, za kakšne terjatve gre, oni pa vam sporočijo, na kakšen način bi se (se bodo) zadeve lotili. Sledi postopek izterjave, vi pa ste o njem obveščeni sprotno.

(Vir slike: Pixabay.com)

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat