| 

Postal sem podjetnik

Blagovno znamko izberite premišljeno

Blagovno znamko izberite premišljeno

21.09.2015 ob 16:59

Izbira imena za podjetje, storitev oz. produkt je pomemben korak, ki ga je treba dobro premisliti. Na podlagi izbranega imena namreč lahko oblikujemo blagovno znamko (blagovna znamka se v angleščini imenuje "trademark"), ki bo potrošnikom privlačna.

Čedalje več ljudi se odloča za vstop v podjetništvo in ustanovitev lastnega podjetja. Lahko bi celo rekli, da se pri ljudeh rojeva nova zavest - podjetniška zavest. Tudi zaradi tega je treba nekoliko bolj premisliti o izbiri imena - to mora izstopati iz čedalje večje in hujše konkurence, biti mora lahko zapomnljivo, hkrati pa ne sme biti enako ali podobno kateremu izmed že obstoječih imen. Iz njega lahko izvira tudi odlična blagovna znamka.

Vse to bo vodilo v enostavnejše in cenejše trženje, hitro prodajo in enostavnejšo zaščito. Ko govorimo o zaščiti, seveda beseda teče o registraciji blagovne znamke. Gre za postopek, ki omogoča IZKLJUČNO pravico do uporabe izbranega znaka/kombinacije znakov (imena) in s tem preprečuje kateremu koli konkurenčnemu podjetju, da jih uporablja v svoj prid.

Postopek registracije blagovne znamke se mora pričeti s tem, da se pozanimamo o tem, ali je izvedba postopka sploh smiselna. Povsem mogoče je, da ste si izbrali ime, ki ni primerno - bodisi zato, ker že obstaja enaka ali podobna znamka. Preverbo lahko opravite kar na uradnih spletnih straneh Urada Republike Slovenije za intelektualno lastnino. V kolikor ugotovite, da izbrano ime ustreza, lahko pričnete s postopkom registracije blagovne znamke. To pomeni, da morate vložiti prijavo (obrazec SIPO Z-1 v 3 izvodih), in sicer prav tako pri Uradu Republike Slovenije za intelektualno lastnino - osebno, po pošti ali po telefaksu. Prijavi morate priložiti seznam produktov ali storitev glede na mednarodno klasifikacijo blaga in storitev (2 izvoda), prikazan znak/kombinacijo znakov/sliko (5 izvodov) in potrdilo o plačilu pristojbine. V nasprotnem primeru prejmete zahtevo po dopolnitvi prijave.

V kolikor je prijava uspešna, se plača znesek za registracijo blagovne znamke za obdobje 10 let. Kasneje se lahko za enako obdobje veljavnost povečuje brez omejitev.

(Vir slike: Pixabay.com)

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat