| 

Postal sem podjetnik

Študentska leta lahko mladi podjetnik dobro izkoristi

12.02.2014 ob 18:51

Andraž Gavez je mladi podjetnik, ki je svojo pot pričel že kot zelo mlad, pri sklenitvi prvega posla je bil namreč mlajši od 20 let. Njegovo zgodbo, ki jo je pričel z vodenjem Facebook kampanj, sedaj pa se je usidral pri razvijanju spletne trgovine mojacokolada.si, smo si želeli slišati iz prve roke.

Andraž je v podjetništvu že nekaj let in pravi, da mu za to ni žal. Na vprašanje ali se je odločil pravilno je dejal, »definitivno ja :). Podjetništvo ti nudi celo paleto različnih znanj. Lahko rečem, da sem se v podjetništvu naučil bistveno več kot v nekaj letih na fakulteti,« pravi Andraž, ki se je odločil, da bo opustil študij in s tem kaj kmalu izgubil vse študentske ugodnosti, ki precej olajšajo vstop v svet podjetništva.

»Študentski status je bil včasih za podjetnika zelo koristen, saj je nudil celo vrsto ugodnosti. Od nižjih prispevkov, do študentske prehrane, kar za študenta ni zanemarljiv strošek«, pravi nekdanji študent Ekonomske fakultete v Ljubljani. Prvi začetki so za vsakega podjetnika težki. Vedno so problem finance, pomanjkanje izkušenj pa pri pridobivanju le teh ne pomaga.

»Lahko rečem, da mi je bilo na začetku moje poti precej v pomoč kar nekaj podjetniških mentorjev. S svojimi izkušnjami so mi olajšali marsikatero pot in odprli marsikatera vrata«, se spominja svojih začetkov. Andraž je bil eden izmed prvih v Sloveniji, ki je že v letu 2011 izkusil prednosti coworkinga. »Precej mi je pri mojih začetkih pomagal MP coworking v Dravljah,« pripomni.

»V začetku je težko pridobiti sodelavce, predvsem zato, ker nimaš niti denarja niti dovolj dela, da bi nekoga zaposlil za polni delavni čas.« Tovrstna okolja so z razpršenostjo posameznikov in stalnim dotokom novih sodelavcev zelo pomembna pri gradnji podjetniške poti, saj poskrbijo za manjko, ki je mladim podjetnikom trn v peti: zaradi majhnosti ekipe ni toliko interakcij kot v starih, večjih kolektivih, kar ima definitivno svoje slabosti.

sorodni članki

Sreda
od 12 do 25 °C

Četrtek
od 15 do 22 °C

Petek
od 15 do 20 °C

Sobota
od 10 do 22 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat